Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski med
  • 23.05.2024. 18:00

Evo 8 razloga zašto koristiti europski med

Doći će do nesagledive štete na prinosima u poljoprivredi, jer bez pčelara nema ni pčela. Zbog klimatskih promjena one ne mogu preživjeti same, poručuju u Europskom pčelarskom udruženju

Foto: Shutterstock/Lerner Vadim
  • 516
  • 42
  • 0

Europsko tržište meda preplavljeno je patvorinama, i to od 46% do 88%, ovisno o zemlji. Potrošači imaju sve manje izbora kupnje pravog meda, a pčelari zbog nelojalne konkurencije sve manje mogućnosti prodaje pčelinjih proizvoda, poručuje Boštjan Noč, predsjednik Europskog pčelarskog udruženja ispred 234.442 članova. 

Ne mogu preživjeti same 

U priopćenju navodi kako u nekim regijama pčelari već masovno napuštaju ovaj sektor zbog nepodnošljive financijske situacije. "Ako se trenutno stanje hitno ne promijeni, bojimo se da će to postati opći trend koji će dovesti do nesagledive štete na prinosima u poljoprivredi, jer bez pčelara nema ni pčela. Zbog klimatskih promjena one ne mogu preživjeti same", upozorava predsjednik nedavno osnovane organizacije, a čiji je glavni cilj borba protiv krivotvorenog meda.

"Svi zajedno moramo hitno djelovati na uklanjanju patvorina s tržišta. Potrošačima se mora osigurati pravi pčelinji med, sa svim dobrobitima koje ima za vitalnost i zdravlje ljudi. Patvorine su samo šećer i ništa drugo ili, što je još gore, mogu sadržavati tvari koje štete vašem zdravlju", poručuje. 

8 razloga zašto koristiti europski med 

A zašto Europljani trebaju izabrati europski med, naveli su na svojim stranicama. 

  1. Pomažete opstanku pčela jer odabirom europskog meda pomažete pčelarima da zadrže interes za ovaj posao. Divlji oprašivači su desetkovani intenzivnom poljoprivredom, a medonosne pčele mogu preživjeti sve dok pčelari imaju interes za njihov uzgoj. Bez njih, one bi nestale za manje od dvije godine zbog nekontroliranih nametnika.
  2. Na našem se kontinentu poštuju pravila tradicionalne proizvodnje, vodi se briga o pčelama, a med je siguran i najviše kvalitete. Europski propisi osiguravaju visoke higijenske standarde proizvodnje. Pčele se ne liječe antibioticima i drugim zabranjenim sredstvima, pa je mogućnost kontaminacije proizvoda isključena.
  3. Europski med sadrži antioksidanse, minerale i probiotičke bakterije koje su bolje prilagođene našem tijelu. On je neusporedivo bolje kvalitete i arome od uvoznih, zahvaljujući čistoj prirodi i vodi.
  4. Poboljšavate kvalitetu svih domaćih poljoprivrednih proizvoda koji zahtijevaju oprašivanje, jer se ono ne može uvozit.. Također, pomažete očuvanju prirode i europske bioraznolikosti, jer pčele oprašuju i veliki broj samoniklih biljaka koje su ključni dio hranidbenog lanca.
  5. Čuvate kulturnu baštinu i stoljetna kulinarska iskustva koja pridonose zdravlju i povezanosti s prirodom. Dodavanje meda jelima doprinosi boljoj apsorpciji hranjivih tvari.
  6. Smanjujete onečišćenje okoliša povezano s transportom na velike udaljenosti i korištenje izvora energije u procesu patvorenja. Pčelarstvo poboljšava okoliš te koristi i oslanja se na lokalne prirodne resurse.
  7. Smanjujete inflaciju i odljev kapitala iz Europe te jedete pravi pčelinji med.Najveću garanciju kvalitete imate kada ga nabavljate izravno od lokalnih pčelara ili pazite na zemlju porijekla prilikom kupnje u trgovini.
  8. Krivotvoreni može sadržavati natrijev hidroksid (kaustičnu sodu), umjetne enzime, arome, bojila i šećere niskog stupnja, koji mogu predstavljati rizike za zdravlje. On nema biološku vrijednost koju pruža pravi pčelinji med.  

Tagovi

Europski med Patvoreni med Ugrožene pčele Boštjan Noč Europsko pčelarsko udruženje Klimatske promjene Pčelinji med


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.