Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj pčelarstva
  • 29.06.2024. 14:00
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Grad Virovitica raspisuje javni poziv za dodjelu novčanih potpora pčelarima

Potpora za očuvanje pčelinjeg fonda iznosi pet eura po košnici s tim da najveći iznos po korisniku može iznositi 500 eura.

Foto: Goran Gazdek
  • 115
  • 7
  • 0

Gradsko vijeće Virovitice usvojilo je odluka o potpori razvoju pčelarstva na području grada za 2024-2027. godinu. Virovitička Udruga pčelara uputila je zahtjev za dodjelom novčanih potpora u svrhu poticanja razvoja pčelarstva i proizvodnje meda. Prema podacima Udruge evidentirano 7.497 pčelinjih zajednica kod 108 pčelara.

U ovogodišnjem gradskom proračunu za tu je namjenu planirano 29 tisuća eura. Potpora za očuvanje pčelinjeg fonda iznosi pet eura po košnici s tim da najveći iznos po korisniku može iznositi 500 eura.

"Pčelarstvo je u Republici Hrvatskoj, pa tako i u gradu Virovitici, tradicionalna poljoprivredna grana koja ima veliki gospodarski značaj te je važno poticati održivost, ali i povećati broj pčelara i pčelinjih zajednica“, obrazložio je pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo, Antonio Dražić.

Naglasio je kako potpora ima za cilj podići razinu dohodovnosti i konkurentnosti, a dugoročno zadržati stanovništvo u ruralnim područjima grada.

"Specifični ciljevi ovakvih subvencija su očuvanje svojstvenog krajolika europskog sela i bioraznolikosti, zaštiti postojećih ekosustava, pridonijeti očuvanju lokalne proizvodnje, tradicije, narodnih običaja i druge nematerijalne baštine“, dodao je.

Prijave za dodjelu potpore podnose se Upravom odjelu za financije i gospodarstvo tijekom cijele godine, najkasnije do 31. listopada, odnosno do utroška predviđenog novca za tu namjenu.

Inače, Udruga pčela Virovitice okuplja i pčelare s područja općina Špišić Bukovica, Lukač, Gradina i Suhopolje pa ukupno okuplja 169 pčelara u 245 pčelinjaka sa 14.244 pčelinjih zajednica.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Potpore Grad Virovitica Razvoj pčelarstva Pčelinji fond


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB