Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonski pčelari
  • 01.05.2023. 16:30
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

Ivan Dumendžić: Cijene meda u istočnom dijelu Hrvatske neopravdano sporo rastu

Cijene proizvoda nisu pratile troškove i dolazi do upitne isplativosti te proizvodnje, napomenuo je Ivan Dumendžić, predsjednik Udruge pčelara Vukovar ’91 rekavši da su cijene meda u Slavoniji trenutno neodržive.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.945
  • 100
  • 0

"Problemi u pčelarstvu nisu od jučer. S inflacijom su postali izraženi", istaknuo je Ivan Dumendžić, predsjednik Udruge pčelara Vukovar ’91.

Cijene njihovih proizvoda, kaže, nisu pratile troškove i dolazi do upitne isplativosti te proizvodnje. Troškovi su se udvostručili, a cijene meda u istočnom dijelu Hrvatske, dodaje, neopravdano sporo rasle.

"U Srbiji, Bosni i Mađarskoj, ali i u Zagrebu je med skuplji nego u Slavoniji. To je nama osnovni problem", dodao je rekavši da ih nitko ne može uvjeriti da je dalje kupovna moć veća.

"Svjesni smo da je zapadni dio RH s Istrom i Slovenijom ispred nas", napomenuo je. Naglasio je da su poskupljenja u proizvodnji i preko 200 posto te da je upitno, ne bude li se ozbiljno bavilo ovom problematikom, što će se dogoditi s pčelarstvom za 10 do 15 godina. Naglasio je i da mladih ljudi zainteresiranih za tu djelatnost nema.

U Istri je med skuplji za 30, a Dalmaciji 40 posto. "Oni imaju realne cijene, a mi trenutno neodržive", istaknuo je Dumendžić. Rekao je da nisu svi OPG-ovi uspjeli prodati svoj med. Smatra da im fali marketinga i menadžmenta, a upravo to žele postići suradnjom s Veleučilištem Lavoslava Ružičke u Vukovaru gdje je i održan okrugli stol pod nazivom "Održivost proizvodnje pčelinjih proizvoda".

Dodao je i da se nisu dovoljno implementirali u turizam te da su svjesni tih problema i ne okrivljuju nikoga. "Dugi niz godina bavili smo se tehnologijom pčelarenja, a s marketingom smo počeli prije svega četiri godine", kazao je dodavši da to nije dovoljno. OPG-ovi u zapadnoj RH su otišli dalje i oplemenili proizvodnju. "Ne prodaju samo med", kazao je.

Više pogledajte u videoprilogu:


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Ivan Dumendžić Okrugli stol Pčelarstvo Slavonija Cijene meda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com