Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprašivanje
  • 29.02.2024. 16:30

Kako pčele utječu na oprašivanje u voćarstvu?

Oprašivanje voćaka pčelama je od vitalne važnosti. Poboljšava njihovu kvalitetu, rok trajanja pa time i samu komercijalnu vrijednost ako se bavite prodajom voća.

Foto: Depositphotos/PhotoMost
  • 750
  • 79
  • 0

Oprašivanje je ključni proces u reprodukciji svih biljaka na planeti, a pčele uz ostale oprašivače od neprocjenjive važnosti u toj aktivnosti. Odavno je poznato da bez njega ne bi bilo plodova, a samim time ni većine hrane potrebne za ljude, ali i životinje. 

Sama njegova važnost je neupitna jer su one najbrojniji, a samim time i najučinkovitiji oprašivači voćaka. Prenose pelud s jednog cvijeta na drugi, što je neophodno za oplodnju i formiranje plodova. One oprašuju oko 75 do 85 posto svjetskih prehrambenih usjeva, uključujući i većinu voćaka koje jedemo.

Nestašica pčela kriva za više cijene

Prednosti u poljoprivrednoj proizvodnji su povećanje prinosa voća, poboljšanje njegove kvalitete, raznolikost sorti te očuvanje bioraznolikosti. 

Utjecaj nestašice ovih kukaca u prirodi i poljoprivrednoj proizvodnji dovodi do smanjenja prinosa voća, što rezultira višim cijenama. Također, moguć je nestanak pojedinih vrsta, a prehrambena sigurnost postaje upitna. 

Što možemo učiniti?

  • Sadnja pčelama prihvatljivog medonosnog bilja bez obzira na veličinu i količinu koju sadimo
  • Izbjegavanje korištenja pesticida, pronalaženje alternativnih rješenja
  • Podrška lokalnim pčelarima
  • Kupnja lokalnih pčelinjih proizvoda

Oprašivanje voćaka pčelama je od vitalne važnosti za poljoprivredu i okoliš. Poboljšava njihovu kvalitetu, rok trajanja pa time i samu komercijalnu vrijednost ako se bavite prodajom voća.

Iako je ono važno i svi to znaju, isto je još uvijek podcijenjeno i isprepleteno farmaceutskom industrijom i međunarodnim politikama, što je posebno alarmantno u vrijeme intenziviranja poljoprivrede i smanjenja usluga oprašivanja.

Povećava kvalitetu plodova

U brojnim provedenim studijama pokazalo se kako je kada se ciljano primjenjuje oprašivanje pčelama u velikim nasadima poboljšana kvalitete voća u odnosu na ono oprašeno samo vjetrom ili samooprašivanjem. Na primjeru jagoda ili jabuka tržišna je vrijednost i rok trajanja istih povećana i nekoliko puta.

Plodovi oprašeni pčelama bili su teži, imali su manje malformacija i dostigli više komercijalne razrede. Također, povećano im je crvenilo i smanjene omjere šećera i kiselina, a bili su čvršći, čime su poboljšali komercijalno važan rok trajanja.

Duži rok trajanja smanjio je gubitak voća za najmanje 10-15 posto. Taj je podatak objavljen na royalsocietypublishing.org, gdje se ističe kako je sama kvaliteta ploda rasla kao i učinci prinosa potaknuti proizvodnjom hormonskih regulatora rasta posredovanih oprašivanjem, a koji se javljaju u nekoliko usjeva ovisnih o njemu. Stoga bi sveobuhvatni nalazi trebali biti prenosivi na širok raspon usjeva i pokazati da je oprašivanje pčelama dosad podcijenjena, ali vitalna i ekonomski važna odrednica kvalitete voća.

Trebamo svi raditi na osvješćivanju navedenoga kako bismo stvorili svijet u kojem su pčele sretne, a naši ekosustavi zdravi i ugodni za život.

Kemikalije koje koristimo za zaštitu vrtova i naših usjeva od insekata jedna su od glavnih prijetnji svim oprašivačima pa tako i pčelama; pesticidi su toksični za njih. Ako ih ne možete baš u potpunosti prestati koristiti, pokušajte koristiti prirodniji lijek ili manje kemikalija. Prskajte svoje usjeve ako baš morate izvan vremena cvatnje ili tijekom kasnih većernjih sati kada one ne posjećuju to cvijeće.

Ako ne možete baš postaviti pokoju košnicu u svoj vrt, ostavite dio tla prirodno neobrađeno, koristeći pritom autohtone biljke. Koristite šuplje stabljike biljaka u drvu za pčelinja jaja kod solitarnih koje će vam biti zahvalne.


Tagovi

Oprašivanje Pčele Voćarstvo Nestašica pčela Prehrambena sigurnost


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja