Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 06.08.2024. 16:00

Kolovoz označava početak nove pčelarske godine - na što obratiti pažnju?

Iako se može činiti da je kolovoz vrijeme zatišja za pčele, to je zapravo presudan period za pripremu košnica za zimu i postavljanje temelja za uspješnu godinu koja dolazi.

Foto: Antun Karlović
  • 265
  • 35
  • 1

Kolovoz ne označava samo vrhunac ljeta i vrijeme godišnjih odmora, već predstavlja i ključno razdoblje za pčelare. To je vrijeme kada započinje nova pčelarska godina i kada su pripreme za zimu u punom jeku.

S obzirom na to da su glavni periodi cvatnje i prikupljanja meda iza nas, sada se usmjeravaju na osiguranje optimalnih uvjeta za zimovanje pčela. Ovo razdoblje je temeljito i zahtijeva pažljivo planiranje kako bi se pčelinje zajednice održale zdravima i spremnima za sljedeću sezonu koja donosi nove izazove i mogućnosti.

Pregled, prihrana i suzbijanje varoe

Početak mjeseca označava vrijeme za temeljitu inspekciju svake košnice. Važno je procijeniti zalihe meda, peludi i stanje saća, te provjeriti zdravlje pčelinjeg legla i kvalitetu matice. Ako se otkriju bilo kakvi problemi, neophodno je brzo reagirati i primijeniti odgovarajuće mjere za očuvanje zdravlja košnice.

Tijekom kolovoza, pčele se pripremaju za nadolazeću zimu smanjujući svoju populaciju. Da bi se osiguralo da imaju dovoljno hrane, važno je provoditi prihranu šećernim sirupom ili pogačama. Ovaj postupak je od vitalnog značaja za očuvanje snage zajednica i njihov opstanak kroz zimske mjesece. Prihrana pomaže u održavanju zdravlja i osigurava da kolonije imaju dovoljne zalihe energije za preživljavanje kada izvori hrane postanu oskudni.

Varoa je parazit koji napada pčele i predstavlja značajnu prijetnju pčelarstvu. Borba protiv varoe tijekom kolovoza ključna je jer su u tom periodu pčelinje zajednice posebno osjetljive.

Zašto je neophodno tretirati pčele protiv varoe krajem srpnja - početkom kolovoza?

Raznovrsne metode suzbijanja dostupne su pčelarima, koji bi trebali odabrati metodu najadekvatniju za uvjete u svom pčelinjaku.

Održavanje higijene i planiranje sljedeće sezone

Redovita čišćenja i dezinfekcija pčelinjaka ključni su za prevenciju bolesti. Posebnu pozornost treba usmjeriti na uklanjanje starih saća i ostataka hrane koji mogu privući štetnike. 

Za osiguranje povoljnih uvjeta za zimovanje pčela, priprema košnica za hladnije mjesece je neophodna. To podrazumijeva provjeru ispravnosti ventilacije, zatvaranje leta te postavljanje dodatne izolacije kako bi se pčele zaštitile od niskih temperatura.

Kolovoz je savršen trenutak za pčelare da započnu s planiranjem za nadolazeću sezonu. Razmatranje nabavke novih matica, širenja pčelinjaka i usvajanja novih metoda pčelarenja su ključni koraci u tom procesu.

Iako se može činiti da je ovo vrijeme zatišja za pčele, to je zapravo presudan period za pripremu košnica za zimu i postavljanje temelja za uspješnu godinu koja dolazi. Posvećenost brizi o pčelama tijekom ovog mjeseca ključna je za očuvanje njihove vitalnosti i produktivnosti, što u konačnici pridonosi zaštiti ovih nezamjenjivih oprašivača.


Tagovi

Radovi u pčelinjaku Kolovoz u pčelinjaku Pčelarska godina Pripreme za zimu Suzbijanje varoe Kalendar radova


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.