Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 24.09.2023. 18:00

Lažni med: Zašto bi EU do 2030. mogla izgubiti pet milijuna pčelinjih zajednica?

Ako se ništa ne poduzme, nestat će milijuni košnica, a trend uvoza se povećava i ugrožava ovaj sektor, upozorava Copa-Cogeca

Foto: Depositphoto/fotosedrik
  • 1.467
  • 82
  • 0

Skoro svaki drugi med koji se danas uvozi u Eurosku uniju pokazuje znakove krivotvorenosti, a taj se trend povećava. Europsko udruženje poljoprivrednika Copa-Cogeca upozorava da bi, ako se ništa ne poduzme, EU mogla do 2030. godine izgubiti pet milijuna pčelinjih zajednica. Rješenje postoji ako Europska komisija odluči poduzeti konkretne korake.

Prijedlog ovog udruženja je da EU usvoji cilj od 0% na lažni med do 2030. godine. 

Lažni med ima razoran utjecaj na pčelarstvo

U videu koji je predstavljen u sklopu kampanje #HoneYstLabellingNow, europski pčelari objašnjavaju razarajući utjecaj koji uvozni krivotvoreni proizvodi imaju na sektor.

Stručnjaci procjenjuju da bi u slučaju nepoduzimanja bilo kakve akcije oko trećine europskih pčelara moglo prestati s radom, a pet milijuna pčelinjih zajednica moglo bi biti izgubljeno do 2030. godine.

Zaustaviti prijevaru

U prijedlogu se navodi da EU mora pooštriti pravila o kontroli i zahtijevati označavanje svake zemlje porijekla tako da na etiketi budu navedene prema postotku udjela. Potrošačima je potrebna veća transparentnost i jasnije informacije o postocima, poručuju.

Označavanje EU meda - stižu nova pravila

Smatraju da Europska komisija mora revidirati Direktivu o medu. Pčelari u videu predlažu mapu puta s preciznim ciljevima: smanjenje krivotvorina na pola do 2027. s ciljem da se na europskom tržištu uopće ne pojavi krivotvoreni med 2030. godine.

Detalje pogledajte u videu: 


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Med Lažni med Krivotvoreni med Uvoz meda Košnice Pčelarstvo EU pčelarstvo Copa Cogeca Falsificirani med


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.