Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje meda
  • 17.12.2023. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Na 28. Ocjenjivanje meda Prehrambeno-tehnološkog fakulteta pristiglo 89 uzoraka

Kristalizacija je karakteristična za uniflorne vrste meda poput repičinog i suncokretovog, tako da se to ne smije povezivati s krivotvorenjem, kazala je Blanka Bilić Rajs s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.120
  • 79
  • 0

Laiku je teško razlikovati pravi med od patvorine, no postoji dobar znak koji potvrđuje da u teglici imate 100-postotni med. Ako dođe do kristalizacije to je znak da se radi o pravom.

"To je karakteristično svojstvo koje ovisi o omjeru šećera u medu, glukoze i fruktoze. Dakle, sama kristalizacija karakteristična je za uniflorne vrste poput repičinog i suncokretovog, tako da se to ne smije povezivati s krivotvorenjem", kazala je doc.dr.sc. Blanka Bilić Rajs s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku (PTFOS) za Osječku televiziju.

Na 28. Ocjenjivanje meda pristiglo im je 89 uzoraka. "Kao organizator drago nam je što su pčelari i ove godine prepoznali ovu manifestaciju i poslali nam ovoliko velik broj uzoraka u godini koja nije bila plodonosna za njih", istaknula je izv.prof.dr.sc. Ivana Flanjak.

Analiza meda i pčelinjih proizvoda – kako, zašto, i gdje napraviti?

Što se tiče uzoraka, najviše je, kaže, pristiglo cvjetnog, bagremovog i lipovog. "Ove je godine bila dobra paša suncokretovog na kontinentalnom dijelu Hrvatske, što potvrđuje i veći broj uzoraka ove vrste na ocjenjivanju", dodala je.

Naime, do konačne ocjene dolaze kroz tri analize. Kako pojašnjava Flanjak, prema rezultatima peludne, fizikalno-kemijskih parametrira i senzorske. Na ocjenjivanje se šalju uzorci vrhunski uzorci, a pčelari se trude poslati svoj najbolji med.

"Ponosan sam što je naš fakultet od samih početaka uključen u ovu manifestaciju, a posebno što smo od prošle godine njezini glavni organizatori", poručio je dekan ovog fakulteta, prof.dr.sc. Jurislav Babić.

Više pogledajte u videoprilogu Osječke televizije:


Tagovi

Ocjenjivanje meda Uzorci Blanka Bilić Rajs Ivana Flanjak Jurislav Babić PTFOS


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"