Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 08.12.2015. 13:55

Natječaj za financiranje pčelarskih istraživanja

Agencija za plaćanja raspisala je natječaj namjenjen znanstveno-istraživačkim institucijama. Tema je stanje pčelinjih zajednica u Hrvatskoj.

  • 367
  • 31
  • 0

Agencija za plaćanja objavila je novi javni natječaj za prikupljanje i odabir projekata primijenjenih istraživanja u pčelarstvu. Prijaviti se mogu znanstveno-istraživačke institucije. Neposredni korisnici mjere su nositelji znanstvenih istraživanja, a posredni korisnici pčelari registrirani u Evidenciji pčelara.

Prihvatljivi troškovi su oni koji nastanu u razdoblju od odobrenja projekta do 31. srpnja 2016. godine, a u cijelosti su potrebni za izvođenje projekta i evidentirani u poslovnim knjigama, koje se vode tijekom cijelog razdoblja trajanja projekta. Znanstveno-istraživačka institucija je obvezna dovršiti projekt i dostaviti Agenciji za plaćanja zahtjev za isplatu sredstava do 31. srpnja 2016. godine.

Istraživanja su nužna radi otkrivanja glavnih uzroka gubitaka pčelinjih zajednica

Tijekom posljednjih godina, diljem svijeta, brojna izvješća ukazuju na porast gubitaka pčelinjih zajednica. Potencijalni su uzroci brojni i utvrđeno je da u kombinaciji, odnosno zajedničkim djelovanjem, mogu prouzročiti propadanje pčelinjih zajednica. Stoga je cilj ove mjere utvrditi međudjelovanje uzročnika bolesti pčela i vanjskih čimbenika, te njihov utjecaj na zdravstveno stanje i uginuća pčelinjih zajednica u Hrvatskoj. Predviđeno je da se istraživanja provode u prirodi i u laboratorijima. Drugi dio istraživanja planiran je na karakterizaciji i standardizaciji ostalih pčelinjih proizvoda kao što su cvjetni prah, matična mliječ i propolis, od kojih neki imaju veliki potencijal u razvoju funkcionalne hrane.

Rok za prijavu je 15 dana računajući od 07. prosinca

Prijava se dostavlja u jednom primjerku, isključivo u pisanom obliku, u zatvorenoj omotnici s nazivom i adresom podnositelja zahtjeva, preporučenom poštom s povratnicom, s točno naznačenim datumom i vremenom slanja na adresu: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ulica grada Vukovara 269/d, 10000 Zagreb s naznakom: Javni natječaj za prikupljanje i odabir projekata primjenjenih istraživanja u pčelarstvu - ne otvarati.

Prijava se, također, može i osobno donijeti u pisarnicu agencije. Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave odnosno od 07. prosinca 2015. Detalji natječaja te sva potrebna dokumentacija dostupni su ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Agencija za plaćanja Znanstveno-istraživačke institucije Evidencija pčelara Pčelinje zajednice Uzročnici bolesti Pčelinjii proizvodi Cvjetni prah Matična mliječ Propolis


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled