Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europsko pčelarstvo
  • 02.10.2023. 15:00

Osniva se europski pčelarski savez - tri su glavna cilja

Prva osnivačka skupština je planirana za veljaču 2024., a do tada će biti pozvane sve pčelarske udruge u Europi

Foto: Depositphotos/roman023
  • 5.027
  • 344
  • 0

Nakon više od godinu dana konzultacija na više razina u nekoliko zemalja šire regije, protekli je tjedan u Sloveniji, u Domu kranjske pčele u Višnjoj Gori održan službeni inicijativni sastanak za osnivanje europskog pčelarskog saveza.

Sastanku su nazočili predstavnici pčelarskih saveza Slovenije, Češke, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore te potvrdili potrebu ovakve asocijacije. "Pozitivni signali za realizaciju ove inicijative već su stigli od nekoliko europskih pčelarskih udruga, Mađarske i drugih, ali one iz objektivnih razloga nisu mogle biti prisutne na sastanku", stoji u priopćenju Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). 

Sudionici sastanka podržali su sve aktivnosti Međunarodne federacije pčelarskih udruga i drugih organizacija na unapređenju ovog sektora, Apimondia, ali su izdvojili domaće probleme koje moraju rješavati na lokalnoj razini. 

Tri glavna cilja

Tri su glavna cilja osnivanja europskog pčelarskog saveza: 

  1. Borba protiv patvorenog meda koji je preplavio europsko tržište; 
  2. Borba za uvođenje posebnih potpora po košnici na temelju doprinosa oprašivanju kultiviranog i nekultiviranog bilja te unapređenju ekologije; 
  3. Borba protiv nepravilne uporabe pesticida otrovnih za pčele. 

Osnivačka skupština u veljači 2024.

"Popis ciljeva je vrlo dugačak i opsežan te će biti prezentiran u narednom razdoblju, ali ova su tri ključna i moraju biti okosnica njezinog djelovanja na početku rada", poručuju u SPOS-u te dodaju kako je dogovoreno da će se osnivačka skupština održati u Srbiji, u Rači, u Centru za sakupljanje i promet pčelarskog meda SPOS-a "Naš med", 9. veljače 2024

"Do tada će se raditi na animiranju svih europskih pčelarskih udruga da se pridruže ovoj inicijativi, jer što nas više bude, to ćemo imati više uspjeha u radu i težinu u borbi pred nadležnim institucijama EU", poručuju.  

Plan je da sjedište udruženja bude na teritoriju EU iz praktičnih i političkih razloga te da i njezin prvi predsjednik bude iz neke od EU država članica. 


Tagovi

Europsko pčelarstvo Osnivačka skupština SPOS Pčelarski savez Patvoreni med Potpora po košnici Otrovni pesticidi Europski pčelarski savez


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.