Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Direktiva o medu
  • 31.01.2024. 13:15

Patvorine meda odlaze u povijest: EU direktiva štitit će naše pčelare, ali i potrošače

Ovo je bio dug put, ali je nakon takvog puta uspjeh još i slađi. Sladak i zdrav kao pravi med s naših polja, a ne onaj s kineskim šećernim sirupom, naglasila je naša eurozastupnica Biljana Borzan.

Foto: Depositphotos/kovbasniuk
  • 944
  • 69
  • 0

Europski parlament i Vijeće postigli su dogovor o revidiranoj Direktivi o medu koja će europskim potrošačima donijeti jasnije označavanje meda, voćnih sokova i džema.

Glavno postignuće je uspostava sustava sljedivosti u opskrbnom lancu. Ovime će se omogućiti potrošačima praćenje podrijetla proizvoda od meda kroz transparentno informiranje i označavanje. Također će pridonijeti većoj odgovornosti na tržištu, ograničavanjem prijevara i ilegalne trgovine, stoji u priopćenju hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.

Uspostavljaju se novi standardi

Rekla je kako je obveza dati potrošačima jasne i točne informacije o proizvodima koje konzumiraju te da je sigurna da će ishod ovih pregovora ne samo koristiti njima, već i pčelarima koji su često bili žrtve nelojalne konkurencije, prevaranata i ilegalne trgovine.

"Potrošači do sada nisu znali ništa o zemlji podrijetla meda koji jedu. Sada to više neće biti slučaj", naglasila je Borzan.

Dodaje kako usvajanjem ove Direktive dosadašnja praksa po kojoj je europski med mogao sadržavati 1% europskog i 99% patvorenog kineskog meda od šećernog sirupa konačno odlazi u povijest te se uspostavljaju novi standardi koji će zamijeniti više od 20 godina stare dosadašnje.

Ograničit će se dosadašnje prijevare

"Ona zemlja iz koje med dolazi u najvećem postotku navest će se na prvom mjestu i tako redom do one s najmanjim udjelom. Ako to ne predstavlja više od polovice ukupnog meda, morat će se navesti postotci za sve zemlje sa stražnje strane, što će donijeti veliki korak naprijed u jasnoći označavanja podrijetla", objasnila je dodajući kako je dogovoreno uspostavljanje EU platforme stručnjaka za prikupljanje podataka za poboljšanje kontrole, otkrivanje krivotvorina u medu i davanje preporuka za EU sustav sljedivosti koji omogućuje praćenje do samog proizvođača.

Gotovo polovina uvezenog meda je lažna? U njemu sirupi od riže, pšenice i šećerne repe

Na taj način će se, ističe, ograničiti dosadašnje prijevare s patvorinama koje su postajale sve sofisticiranije.

"Ovo je bio dug put, ali je nakon takvog puta uspjeh još i slađi. Sladak i zdrav kao pravi med s naših polja, a ne onaj s kineskim šećernim sirupom", rekla je Borzan za kraj.


Tagovi

Direktiva o medu Biljana Borzan Europska unija Patvorine meda Označavanje meda Informiranje potrošača


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"