Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ožujak u pčelinjaku
  • 26.02.2024. 09:00

Pčelinjak u ožujku: Koje radove obaviti kako bi osigurali napredak zajednice?

Pčelar u ovom razdoblju ima vrlo važnu ulogu u podršci pčelama i osiguravanju optimalnih uvjeta za njihov napredak

Foto: Depositphotos/FotoHelin
  • 963
  • 76
  • 0

Treći mjesec u godini, ožujak, donosi nove znakove proljeća i buđenja prirode. U pčelinjaku se aktivnost pčelara bitno pojačava, dok vrijedne pčele marljivo rade na prikupljanju peludi i nektara te proširenju svojih kolonija. U ovom je razdoblju vrlo važna uloga u njihovoj podršci i osiguravanju optimalnih uvjeta za napredak.

Na poljskom jeziku za ožujak se govorilo "łżykwiat", "łżekwiat" i "łudzikwiat", što u slobodnom prijevodu znači kako vrijeme "laže cvijeću", odnosno kako prevarom uranjuje brži izlazak cvijeća iz zemlje. 

Tek se sada tijekom ovog mjeseca, odnosno njegove sredine u našim krajevima, a nikako prije, ovisno naravno o godini i o lokaciji pčelinjaka, vide ukupni rezultati prošlogodišnjeg jesenskog uzimljavanja pčelinjih zajednica. 

Koje poslove je važno napraviti?

Obavlja se detaljan pregled košnica odnosno provjerava vitalnost preživjelih zajednica, njihova aktivnost u letu, prisutnost matice koju ne treba nužno tražiti već ustanoviti prisutnost i kvalitetu iste prema leglu, broju okvira s leglom i zalihama hrane.

Također, čiste se košnice, uklanjaju uginule pčele, ostaci voska i smeće s dna. Košnice se i proširuju, dodaju novi okviri s praznim saćem da im osiguramo nužan prostor za skladištenje nektara i peludi. Provjeravaju se i zalihe hrane. Ako nemaju dovoljno meda, dodajemo im hranilice sa šećernim sirupom.

Što se zdravlja pčela tiče, važno je pratiti pojavu bolesti i štetnika. Odrađuju se i preventivni tretmani no pripazite, koristite dozvoljene veterinarske preparate za sprječavanje širenja bolesti.

Radovi ovise o klimatskim uvjetima

Ništa manje bitna je priprema novih košnica, tu spada sastavljanje okvira, užičavanje te utapanje u satnu osnovu. Osigurava se izvor vode postavljanjem pojilice u blizini košnica s čistom i svježom vodom. Sadi se i medonosno bilje u okolici pčelinjaka.

Uz dobru organizaciju i pažnju, radovi u ovom razdoblju mogu biti ugodna, uzbudljiva i korisna aktivnost. Važno je da se pčelari pridržavaju dobrih pčelarskih praksi i brinu o zdravlju svojih pčela.

Pripazite, vrijeme provođenja radova ovisi o klimatskim uvjetima i razvoju pčelinjih zajednica. Prije nego što se započne s radovima, oblači se zaštitna odjeća i rukavice, a za sve radnje koristi se odgovarajuć alat i oprema.

Ukoliko niste iskusni pčelar, potražite savjet od iskusnijeg kolege ili se obratite lokalnom pčelarskom društvu.


Tagovi

Rad u pčelinjaku Pčelinjak u ožujku Priprema košnica Medonosno bilje Zdravlje pčela Čišćenje košnica


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...