Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 01.09.2024. 09:00

Pčelinjak u rujnu: Priprema za uspješno prezimljavanje

Rujan označava presudno doba godine za hrvatske pčelare, signalizirajući završetak aktivne sezone i početak priprema za zimu.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 63
  • 0
  • 0

Rujan predstavlja ključno razdoblje za pčelare u Hrvatskoj, obilježavajući kraj aktivne sezone i početak priprema za zimovanje. Da bi pčelinje zajednice uspješno prezimile i bile spremne za proljetni razvoj, nužno je obaviti niz bitnih radnji u pčelinjaku tijekom ovog mjeseca.

Ove radnje uključuju osiguravanje dovoljne količine hrane prije dolaska hladnoće, omatanje košnica izolacijom u hladnijim regijama uz osiguranje adekvatne ventilacije, spajanje košnica koje su slabe ili imaju malu populaciju, te pohranjivanje nekorištene opreme i naručivanje potrepština ako je potrebno.

1. Suzbijanje varoe

Varroa destructor, parazitski grinja, predstavlja značajnu prijetnju pčelinjim kolonijama. U rujnu, nakon ekstrakcije meda, ključno je provesti efikasan tretman protiv varoe kako bi se reducirala populacija grinja i osiguralo zdravlje pčela za vrijeme zime. Pčelari kao i uvijek tijekom godine imaju na raspolaganju razne metode borbe protiv varoe, uključujući upotrebu organskih kiselina (mravlja, oksalna), sredstava koja su dostupna u prodaji s različitim zakonom dozvoljenim aktivnim tvarima ili primjenu biotehničkih metoda.

2. Osiguravanje dovoljno hrane

Za uspješno prezimljavanje, pčele moraju imati adekvatne zalihe hrane kako bi održale optimalnu tjelesnu temperaturu i preživjele hladne mjesece. Tijekom rujna, važno je detaljno pregledati stanje zaliha meda unutar košnica. Ako se uoči nedostatak, potrebno ih je dodatno prihraniti šećernim sirupom ili pogačama. Idealno je da svaka pčelinja zajednica raspolaže s najmanje 15 do 20 kilograma meda kako bi sigurno dočekala proljeće.

3. Priprema i uređenje košnica

Rujan je ključno vrijeme za pregled i pripremu košnica za nadolazeću zimu. Ovaj proces obuhvaća nekoliko važnih koraka kako bi se osiguralo da su košnice spremne za hladnije mjesece. Prvo, potrebno je provesti temeljit pregled i ukloniti staro, prazno ili loše izgrađeno saće, zamjenjujući ga ispravnim. Također, važno je dodati okvire sa satnim osnovama, koje će pčele, uz pravilno prihranjivanje, izgraditi i pripremiti za unos meda na jesen.

Priprema za zimu: Suočavanje s varoom, osiguranje hrane i zaštita košnica

Kvaliteta matice treba biti provjerena, određujući broj okvira s leglom u svim stadijima razvoja, kao i rasprostranjenost legla na okvirima. Kontrola zaraženosti varoe i potreba za dijagnostičkim tretiranjem također su ključni, s naknadnim određivanjem potrebe za daljnjim liječenjem na temelju pregleda otpalih varoa na podnici.

Priprema košnica za zimu također uključuje dobru ventilaciju kako bi se smanjila kondenzacija i vlaga, što je moguće postići korištenjem posebnih ventilacijskih sustava ili pravilnim pozicioniranjem košnica. Zaštita od ulaska miševa i drugih štetnika je također važna kako bi se osigurala sigurnost košnica.

Važno je pripaziti na sljedeće:

  • Smanjenje leta: Sužavanje leta sprječava ulazak hladnog zraka i glodavaca u košnicu.
  • Izolacija: Dodavanje izolacijskog materijala na košnicu pomaže u održavanju topline tijekom zime.
  • Zaštita od vjetra i kiše: Postavljanje košnica na zaštićeno mjesto ili korištenje vjetrobrana može smanjiti utjecaj nepovoljnih vremenskih uvjeta.
  • Provjera i popravak oštećenja: Pregledajte košnice i popravite eventualna oštećenja kako biste spriječili prodor vlage i hladnoće.

4. Spajanje slabih zajednica

Rujan je ključno razdoblje za procjenu vitalnosti pčelinjih zajednica. Zajednice koje su slabije, s nedovoljnim brojem pčela ili zaliha hrane za zimu, preporučuje se spajati s jačima. Ovaj postupak povećava šanse za preživljavanje tijekom hladnih mjeseci. Važno je napomenuti da se jačina pčelinje zajednice procjenjuje prema broju gusto zaposjednutih ulica i okvira pokrivenih pčelama, kao i broju okvira s pčelinjim leglom. Također, u slučaju nužde, poput tretiranja protiv varooze ili prihranjivanja, veličina klupka može biti indikator dobre prognoze za prezimljavanje.

5. Odstranjivanje medišta i viška okvira

Nakon što se med izvrci, važno je iz košnica ukloniti prazna medišta i nepotrebne okvire. Ovaj postupak omogućava pčelama da se efikasnije pripreme za zimski period, optimizirajući prostor unutar košnice koji moraju održavati toplim. Uklanjanjem suvišnih elemenata, pčele se mogu koncentrirati na održavanje vitalnih dijelova košnice, što je ključno za njihov opstanak tijekom hladnijih mjeseci.

6. Završna košnja i uređenje pčelinjaka

Za optimalno funkcioniranje pčelinjaka, ključno je provesti temeljito uređenje okoliša, posebice uoči zimskih mjeseci. Takve pripreme omogućuju pčelarima neometano kretanje po pčelinjaku, uz minimalno uznemiravanje pčela. Uklanjanje potencijalnih skloništa za glodavce u blizini pčelinjaka smanjuje rizik od njihovog narušavanja mira pčela. Dodatno, prisutnost mačke (ili više njih) na pčelinjaku može dodatno doprinijeti očuvanju reda, čineći okruženje gotovo idealnim za zimski period. Uz pravilno održavanje, pčelinjak postaje sigurno i produktivno mjesto za pčele, što je od presudne važnosti za njihovo uspješno prezimljavanje.

7. Praćenje zdravstvenog stanja

Kontinuirano praćenje zdravlja pčelinjih zajednica od iznimne je važnosti tijekom cijele godine, uključujući i mjesec rujan. Pčelari bi trebali biti budni i prepoznati bilo kakve znakove bolesti ili prisutnost parazita, te u skladu s tim poduzeti potrebne mjere zaštite.

Rujan predstavlja vrijeme kada se pčelari intenzivno pripremaju za nadolazeću zimu. Adekvatna skrb o pčelama tijekom ovog perioda presudna je za njihovu sposobnost preživljavanja zimskih mjeseci i osigurava snažan početak nove sezone. Posebna pozornost mora se posvetiti kontroli varoe, pružanju dovoljne količine hrane i zaštiti košnica od nepovoljnih vremenskih uvjeta, kako bi se očuvalo zdravlje i produktivnost pčelinjih kolonija.

Uz sve navedeno pčelari se polako pripremaju za prodaju svojih proizvoda na nadolazećim sajmovima, za ocjenjivanja kvalitete pčelinjih proizvoda, za sudjelovanja na raznim stručnim predavanjima kako bi se upoznali sa metodama drugih pčelara, upotrebom drugačijih ili novih tehnologija u pčelarstvu i slično.


Tagovi

Pčelinjak u rujnu Radovi u pčelinjaku Priprema košnica Suzbijanje varoe Osiguravanje hrane pčelama Hranidba pčela Odstranjivanje medišta


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.