Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinji vosak
  • 25.06.2024. 10:30

Pčelinji vosak učinkovito je i ekološko zaštitno sredstvo u vrtlarenju

Pčelinji vosak stvara zaštitnu barijeru koja štiti biljke od štetnih uvjeta okoliša kao što su suša, ekstremne temperature i UV zračenje.

Foto: Depositphotos/lenyvavsha
  • 166
  • 45
  • 2

Ekološko vrtlarstvo sve je popularnije, a mnogi vrtlari traže prirodne načine za očuvanje zdravlja svojih biljaka. Jedno od manje poznatih, ali izrazito učinkovitih rješenja je pčelinji vosak.

Ovaj prirodni proizvod pčela ima niz blagotvornih svojstava koja ga čine idealnim za primjenu u eko vrtlarenju. Približna kemijska formula za vosak je C 15 H 31 COOC 30 H 61.

E-broj bijelog i žutog pčelinjeg voska (broj koji je dio sustava označavanja prehrambenih aditiva koji se koriste za proizvodnju hrane, op.a.) je E901 odnosno E901(i) za bijeli i E901(ii) za žuti pčelinji vosak. Oznaka E901 znači da se može koristiti u svim religijama kao i u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani jer nije životinjskog porijekla.

Pčelinji vosak je prirodna tvar koju stvaraju mlade pčele radilice za izgradnju saća u koje zatim skladište med i pergu. To je izuzetno čvrst, ali fleksibilan materijal s bijelo-žućkastom bojom i vrlo karakterističnim prepoznatljivim mirisom. Sastav je vrlo složen, sastoji se glavnom od estera masnih kiselina i alkohola, s malim udjelom vitamina A.

Zaštitna svojstva pčelinjeg voska

Prirodna barijera

Svara zaštitnu barijeru koja štiti biljke od štetnih uvjeta okoliša poput onih kod suše, ekstremnih temperatura i UV zračenja. Kada se nanese na biljne dijelove, vosak formira tanki film koji smanjuje isparavanje vode i istovremeno održava potrebnu vlažnost.

Antimikrobna svojstva

Jedna od najvažnijih prednosti je njegova sposobnost da izvan košnice u poljoprivredi djeluje kao prirodni antimikrobni agent. Vosak koji proizvode samo pčele ima svojstva koja sprečavaju rast bakterija i gljivica, čime se smanjuje rizik od infekcija biljaka. Ovo je posebno korisno u borbi protiv bolesti kao što su plijesan i pepelnica. Mnogi poljoprivrednici nisu upoznati s tim svojstvima iako bi možda trebali biti.

Repelent za insekte

Može se koristiti kao prirodni repelent za neke insekte. Njegov miris i tekstura često odbijaju štetnike poput lisnih uši, puževa i drugih kukaca, čime se automatski smanjuje potreba za štetnim kemijskim insekticidima.

Primjena u eko vrtlarenju

Premazivanje biljaka

Jedan od najjednostavnijih načina primjene je premazivanje površine biljaka. Češće se koristi na mladim izdancima i lišću, gdje može pružiti dodatnu zaštitu protiv isušivanja i napada štetnika. Za ovu svrhu vosak se topi na blagoj temperaturi, a zatim nanosi četkicom ili sprejem.

Malčiranje tla

Malčiranje tla s dodatkom pčelinjeg voska može učinkovito zadržati vlagu i smanjiti rast korova. Vosak se može pomiješati s drugim organskim materijalima poput drvne sječke ili slame radi postizanja optimalnih rezultata.

Zatvaranje rana na drveću

Prilikom orezivanja i cijepljenja drveća, svježe rane mogu biti podložne infekcijama i napadima štetnika. Može se vrlo uspješno koristiti za zatvaranje tih rana te ih zaštiti dok se ne zacijele prirodno.

Ekološke prednosti korištenja 

Korištenje pčelinjeg voska kao zaštitnog sredstva u vrtlarenju doprinosi ekološkom pristupu jer smanjuje upotrebu sintetičkih kemikalija koje mogu kontaminirati tlo i vodu. Vosak je biorazgradiv i nema štetne učinke na okoliš, čime se održava ravnoteža ekosustava.

Predstavlja, dakle, vrijedno potpuno prirodno sredstvo u arsenalu svakog ekološkog vrtlara. Njegova prirodna zaštitna svojstva, antimikrobni učinci i sposobnost da djeluje kao repelent za insekte, čine ga izuzetno korisnim za očuvanje zdravlja biljaka. Korištenjem ove prirodne tvari ne samo da ćemo poboljšati prinose u vrtu već ćemo i doprinijeti očuvanju okoliša. U doba kada je održivo vrtlarenje imperativ, pčelinji vosak predstavlja skladnu sintezu tradicionalnog znanja i suvremenih ekoloških potreba.


Tagovi

Pčelinji vosak Zaštitna svojstva Repelent Prirodna barijera Zaštita bilja Ekološki pristup


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.