Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasuti šećer
  • 24.04.2024. 15:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Pogledajte užasne prizore iz Mostara: Milijuni pčela ugibaju, nitko ne reagira

Kiša koja je jučer pala stvorila je lokve pored rasutog šećera, koje sada ponovo privlače veliki broj pčela i gotovo sve ugibaju na licu mjesta. Štete su ogromne

Foto: Armen Hrnjčić
  • 1.581
  • 52
  • 0

Tone šećera koji se rasuo iz vagona teretnog vlaka, a koji se prevrnuo nakon iskakanja iz tračnica prije mjesec i pol dana u mostarskom naselju Opine, još uvijek nije uklonjen. Milijuni pčela zbog toga ugibaju svakodnevno, već su upozorili iz Udruge pčelara "Vrijesak" iz Mostara. No, reakcije nema. Tamošnji su pčelari ogorčeni na nadležne službe, a kako navode riječ je više od 50 tona rasutog šećera.

"Ta velika količina šećera se uslijed nedavnih kiša počela topiti, stvorile su se ogromne lokve koje su privukle veliki broj pčela koje idu na ispašu. I kad dođu tu, one se zalijepe i uginu. Milijuni su u pitanju, ugroženo je sve u krugu od oko pet kilometara", upozorava Edin Sefić, predsjednik ove Udruge.

Oko 30-tak pčelara iz nekoliko mostarskih naselja direktno su ugroženi. Kiša koja je jučer pala stvorila je lokve koje ponovo privlače veliki broj ovih kukaca i gotovo svi ugibaju na licu mjesta. Štete su, upozorava, ogromne i za pčele i za pčelare.

Lokalni pčelari izmještaju košnice

Jedan od lokalnih hercegovačkih pčelara, koji živi u neposrednoj blizini mjesta gdje su prevrnute tone šećera, je i Armen Hrnjičić. Kaže kako ima 150 košnica i da je bio primoran izmjestiti ih na drugu lokaciju jer je strahovao da bi mogao ostati bez zajednica. 

Dio pčela koje uspiju preživjeti, unose zatrovani šećer u organizam

"Broj pčela kod mnogih se već prepolovio. I ja sam primijetio da je u mom pčelinjaku manji broj i da kompletna pčelinja zajednica slabi. Morao sam izmjestiti gotovo sve košnice jer ne znam što bi od njih uopće bilo da su ostale ovdje", kaže Hrnjičić i upozorava kako je riječ o ogromnoj šteti, a posljedice nisu samo ugibanje pčela.

Dio onih koje uspiju preživjeti, kako daje pojašnjava, unose zatrovani šećer u organizam, jer ovdje je proliveno i ulje i druga prljavština uslijed prevrtanja vagona, vraćaju se u košnice i time prijeti razvoj zaraze i određenih bolesti. 

"A i takav med je upitne kvalitete", dodaje Hrnjičić.

Inspekcije (ni)su nadležne?!

Osim toga, ističe kako prijeti i ekološka katastrofa, jer se u krugu od 50 do 100 metara od te lokacije širi nesnosan smrad i zaraza. Iz mostarskog pčelarskog udruženja kažu da su cijeli slučaj prijavili i gradskoj i kantonalnoj i federalnoj inspekciji.

Šećer prekrili najlonom

"Dobili smo odgovor da ni jedna od ovih inspekcija nema nadležnost rješavanja ovog problema, nego Javno poduzeće Željeznice FBiH, čiji se vagon prevrnuo i napravio štetu. Iz Željeznica su nam kazali da rade na otklanjaju problema, a sve što su napravili je da su tone šećera samo prekrili najlonom", ogorčeno priča Sefić. 

Nemaju pravo na odštetu

U resornom ministarstvu HNK su, kako dodaje, tražili mogućnost odštete, ali dobili su odgovor kako neće imati pravo na odštetu, jer se ona dobiva samo u slučaju neke bolesti pčela.

Nije poznato kada će se tone prosutog šećera ukloniti. U međuvremenu, na šećer izmiješan s uljem iz vagona i prljavštinom, svakodnevno slijeću milijuni pčela i ugibaju na licu mjesta.

Iz Udruge pčelara Vrijesak iz Mostara, apeliraju na nadležne institucije da konačno riješe ovaj problem, kako bi se barem dijelom smanjili razmjeri ove velike štete.


Tagovi

Prevrnuti vagon Prosut šećer Problem pčelara Ugibanje pčela Edin Sefić Armen Hrnjičić Vrijesak


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]