Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravilnik
  • 09.07.2024. 13:30

Povećani su iznosi potpora u sektoru pčelarstva, u tijeku je javno savjetovanje

U javnom su savjetovanju izmjene i dopune Pravilnika o provedbi intervencija u sektoru pčelarstva. Izmjena je više, a izdvojili smo najznačajnije.

Foto: Depositphotos/santypan
  • 309
  • 47
  • 0

U javno savjetovanje pušten je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi intervencija u sektoru pčelarstva unutar Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027. , objavilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Kako je naznačeno, svi spomenuti iznosi koji su bili 133 eura mijenjaju se iznosom od 150 eura.

U članku 15. koji je prije glasio "U okviru intervencije iz stavka 1. ovoga članka prije mogućeg umanjenja minimalni iznos potpore po korisniku iznosi 133 EUR, a prije mogućeg umanjenja maksimalni iznos potpore prema razredima je sljedeći:

  • a) 1-49 košnica, 5.000 eura
  • b) 50-149 košnica, 10.000 eura
  • c) 150 i više košnica, 15.000 eura."

sada se točka c) se mijenja i glasi: "c) 150-249 košnica, 15.000 eura". Ističu kako se iza ove točke dodaje i točka d) koja glasi: "d) 250 i više košnica, 25.000 eura."

Dodano je i da će maksimalni iznos prihvatljivog troška za nabavu pomagala, pribora i opreme koju korisnik može ostvariti biti objavljen prije početka svake intervencijske godine.

Mijenjaju se također članak 23. koji sada glasi: "Intervencijom Očuvanje ili povećanje postojećeg broja košnica, uključujući uzgoj pčela dodjeljuje se potpora za: nabavu selekcioniranih matica pčela od uzgajivača matica pčela koji su ažurirani u Evidenciji i Registru uzgajivača matica te da jedinični iznos potpore iz stavka 1. ovoga članka po selekcioniranoj matici pčela iznosi maksimalno do 11,40 eura."

Naglašavaju kako Udruga uzgajivača selekcioniranih matica pčela Hrvatske dostavlja ažurirani Registar uzgajivača matica pčela Agenciji za plaćanja najkasnije do 31. srpnja svake kalendarske godine za tekuću intervencijsku godinu.

Ostale izmjene i Priloge možete pročitati ovdje.


Tagovi

Izmjene Pravilnika Sektor pčelarstva Potpore pčelarstvu Javno savjetovanje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.