Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oznaka meda
  • 07.10.2023. 10:30

Priznata i osma oznaka "Dokazana kvaliteta", sada za med

Na ovaj se način omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te višu kvalitetu proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora

Foto: Depositphotos/tutye
  • 3.566
  • 215
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o priznavanju oznake "Dokazana kvaliteta" za med.

Ovaj zahtjev podnio je Hrvatski pčelarski savez nakon provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini.

Iz Ministarstva su naglasili kako su uspostavili dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta" u cilju isticanja više kvalitete hrvatskih proizvoda i postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržištu.

Na ovaj se način, naglašavaju, omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te višu kvalitetu proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora, a koje su više od propisanih pojedinim zakonodavstvom za tu hranu.

U sustav se mogu uključiti svi sektori

Ovakav nacionalni sustav je, ističu, upravo garancija da se kupuje domaći proizvod za čiju kvalitetu su zaslužni visoki standardi u načinu proizvodnje i prerade proizvoda, briga za okoliš i dobrobit životinja te najkraće moguće vrijeme puta od polja i farmi do stola.

Dodaju kako se u ovaj sustav mogu uključiti svi sektori proizvodnje i prerade. Trenutno su još priznate ove oznake koje se odnose na sektore voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, mlijeka i mliječnih proizvoda, svježeg svinjskog mesa i junećeg mesa.

Analiza meda i pčelinjih proizvoda – kako, zašto, i gdje napraviti?

"Kako bismo dodatno olakšali ulazak proizvođača u nacionalni sustav, isti je uspostavljen na način da bude prihvatljiv za mogućnost financiranja kroz Intervenciju 77.01 i 77.02 iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027. koja nudi mogućnost pokrivanja troškova certificiranja kao i potporu za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača", naglasili su.

Sve je više proizvođača uključenih u ovaj nacionalni sustav poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, odnosno onih koji su prepoznali značaj i njegovu prednost, a popis certificiranih proizvođača možete pronaći ovdje.


Tagovi

Dokazana kvaliteta Kvaliteta meda Ministarstvo poljoprivrede Nacionalni sustav kvalitete


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.