Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varooza
  • 04.07.2013.

Program kontrole i suzbijanja varooze u 2013. godini

Pčelarstvo

Foto: RGBStock.com
  • 569
  • 53
  • 0

Varooza je nametnička bolest pčela i pčelinjeg legla koju uzrokuje grinja Varroa destructor.

Ženke nametnika žive na odraslim pčelama i hrane se hemolimfom, a jaja nesu uz pčelinje leglo. Razvojni oblici grinja hrane se hemolimfom pčelinjih kukuljica pa se znakovi bolesti očituju na leglu odraslim pčelama. Kako broj grinja u pčelinjoj zajednici raste, pčelinja zajednica slabi te na kraju posve propada.

Nametnička grinja V. destructor ima važnu ulogu pri pojavnosti i širenju drugih bolesti pčela, posebice zbog imunosupresivnog učinka na invadirane pčelinje zajednice te zbog mogućnosti mehaničkog prijenosa uzročnika bolesti pčela, poglavito virusa kojima služi kao mehanički i/ili biološki vektor i rezervoar infekcije.

Varooza se prije tridesetak godina naglo proširila Europom, pa tako i našom zemljom, te se smatra da su varoozom zahvaćeni svi pčelinjaci u Republici Hrvatskoj (RH). U posljednjih nekoliko godina pojavnost i štetni učinci varooze izraženiji su zbog razvijene otpornosti na višekratno rabljene a često i na pogrešno primijenjene veterinarsko-medicinske proizvode (VMP) te zbog negativnih učinaka drugih čimbenika iz okoliša i loše pčelarske prakse.

Više o ovoj temi pogledajte u pdf. formatu u nastavku teksta.

Foto: RGBStock.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Dokumenti


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Pčelarstvo Bolesti Varooza


Partner