Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 30.05.2024. 09:00

Radovi u pčelinjaku tijekom lipnja

Cvjetanje lipe i ostalih ljetnih medonosnih biljaka osigurava obilje hrane, a pčele rade neumorno na skupljanju nektara i peludi. A pčelari?

Foto: Maja Celing Celić
  • 457
  • 32
  • 0

Lipanj je mjesec kada su pčelinje zajednice u punoj snazi. Cvjetanje lipe i ostalih ljetnih medonosnih biljaka osigurava obilje hrane i pčele rade neumorno na skupljanju nektara i peludi. Za pčelare je ovaj period ključan ne samo za vrcanje meda već i za kontinuitet praćenja zdravlja zajednica i po potrebi poduzimanja potrebnih mjera za osiguranje njihovog prosperiteta.

Ne treba zaboraviti kako u selećem pčelarstvu nije naodmet prije svega provjeriti je li područje na koje selimo zdravstveno ispravno odnosno da nije kojim slučajem zabranjen tranzit pčelama zbog mogućih zaraznih bolesti.

Kod odabira lokacije treba imati u vidu i udaljenost od određene pčelinje paše, ali i drugih moguće prisutnih pčelinjaka. Većom udaljenošću pčelinjaka od područja medenja prinosi dakako padaju. Tako prema nekim istraživanjima sama iskorištenost pčelinje paše na udaljenosti od 1.000 metara iznosi svega 45 %, iskorištenost na udaljenosti od 1.500 m opada za sljedećih 15% odnosno iznosi samo 30 posto. Kod udaljenosti od 500 m iskorištenost je 70-75 %.

Sve se ovo odnosi naravno i na stacionirane pčelinjake pa te podatke treba imati u vidu kod njihova podizanja jer nije dugoročno svejedno na kakvu ćete ga lokaciju postaviti.

Pratite ključne pokazatelje:

  • Pregled snage kolonija: Redovito provjeravajte aktivnost pčela na letištu i u košnicama. Snažna kolonija bit će živahna i aktivna, s velikim brojem pčela koje dolaze i odlaze.
  • Kontrola zaliha hrane: Osigurajte da kolonije imaju dovoljno zaliha meda i peluda. Ako je potrebno s obzirom na vremenske prilike, možete nahraniti zajednice umjetnim sirupom za hranjenje.
  • Praćenje zdravlja matice: Pronađite leglo i provjerite maticu da biste se uvjerili da je zdrava i aktivna. Slaba ili bolesna može dovesti do slabljenja zajednice.
  • Pregled bolesti i parazita: Redovito provjeravajte zajednice na znakove bolesti i parazita, kao što su varroa, gnjiloća legla i trulež ličinki. U slučaju zaraze, poduzmite pravovremene mjere liječenja.

Mjere za optimizaciju proizvodnje meda:

  • Vrcanje: Prije početka monoflorne paše vrcajte medišta
  • Dodavanje nadogradnji: Ako su kolonije pretrpane, po potrebi dodajte okvire ili nastavke u/na košnice kako biste im pružili više prostora za skladištenje meda i peluda.
  • Praćenje vremenskih uvjeta: Eventualno nadolazeće vruće i suho vrijeme može otežati pčelama skupljanje nektara. U takvim uvjetima, možete ohladiti košnice tako da ih zasjenite i osigurajte svojim pčelama stalan pristup vodi.
  • Cijeđenje meda: Kada su nadogradske satnice pune zapečaćenog meda, možete ih izvaditi i vrcati med.
  • Pazite da pregledom i vađenjem meda ne oštetite maticu i ličinke.

Dodatne napomene:

  • Budite uvijek oprezni pri radu s pčelama. Nosite zaštitnu odjeću i rukavice kako biste izbjegli ubode.
  • Izbjegavajte korištenje jakih mirisa u blizini košnica.
  • Redovito se informirajte o najnovijim tehnikama pčelarstva i budite u toku s lokalnim propisima.

Lipanj je u pravilu kod nas dinamičan i uzbudljiv period u pčelarstvu. Praćenjem zdravlja zajednica, poduzimanjem pravih mjera i korištenjem savjeta iskusnijih pčelara, možete osigurati prosperitet svojih pčelinjih zajednica i uživati ​​u bogatoj žetvi izvrcanog meda.


Tagovi

Lipanj u pčelinjaku Kalendar radova Vrcanje Paša Cvjetanje lipe


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]