Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinjak u srpnju
  • 07.07.2023. 09:00

Radovi u pčelinjaku tijekom srpnja - evo koji su ključni

Vrijeme je za vrcanje i brigu o pčelinjim zajednicama. Lov na nektarne paše se nastavlja

Foto: Lucija Bencarić
  • 8.190
  • 435
  • 0

Mjesec srpanj donosi nastavak visoke aktivnosti u pčelinjaku dok pčele marljivo sakupljaju med za zimu koji će završiti u vrcaoni. Pčelari su još uvijek u punom pogonu kako bi ubrali što više meda i održali zdravlje te produktivnost svojih zajednica.

Evo nekoliko ključnih radova koje treba obaviti tijekom ovog mjeseca:

  1. Provjera zdravlja pčela: Srpanj je pravo vrijeme za pregled pčelinjeg društva kako bi se utvrdilo je li ono zdravo i snažno. Provjerite je li kraljica produktivna, ima li dovoljno jajašaca i ličinki te postoji li prisutnost bolesti ili štetnika poput varooze.

  2. Proširenje košnica: Ako zajednice dobro napreduju i imaju veliku populaciju, možete dodati nove okvire i nastavke i jednostavno proširiti postojeće kako bi se osigurao dovoljan prostor za skladištenje meda i razvoj mladih pčela.

  3. Priprema za vrcanje meda: Srpanj je jedan od mjeseci u kojem se vrca med. Većina cvjetova cvjeta punom snagom, prednjače velike glave suncokreta, no tu su i lavanda, borovnica, vrijesak, kadulja... Pomno pratite zrelost okvira meda i procijenite kada je najbolje vrijeme za vrcanje. Izvadite pune okvire meda i zamijenite ih praznima kako biste potaknuli pčele na daljnje sakupljanje.

  4. Kontrola varooze: Bolest je to koja može ozbiljno utjecati na vaše zajednice ako ste nepažljivi. Provjerite broj varroa grinja u košnicama i poduzmite potrebne mjere suzbijanja, kao što je primjena odgovarajućeg tretmana za kontrolu ovog štetnika.

  5. Zaštita od visokih temperatura: Ljetni mjeseci mogu biti vrući, pa je važno osigurati dobru ventilaciju u košnicama kako bi se pčele zaštitile od pregrijavanja. Provjerite otvore za ventilaciju i osigurajte da i one nedaleko pčelinjaka imaju dovoljno vode na raspolaganju.

  6. Briga o okolini pčelinjaka: Srpanj je dobar trenutak da se obavi još jedna košnja oko pčelinjaka kako bi se smanjio rizik od požara, posebno u južnim krajevima.

Med koji su sakupile na lipi i kestenu treba izvrcati i nakon toga prijeći na suncokret ili bitne radnje oko suzbijanja varooze.

Vruće je osigurajte pčelama dovoljno vode (Foto: A. Karlović)

Suzbijanje bez upotrebe kemikalija u ljetnom mjesecu možemo napraviti na nekoliko načina; razrojavanjem i recimo blokadom matice. Poanta suzbijanja varooze u srpnju i kolovozu je da se spriječi njen invazivni prijelaz s trutovskog na radiličko leglo.

Pripreme za ljetni tretman varooze pčela - kako spriječiti širenje bolesti?

U nekim krajevima zbog nevremena osjetan je nedostatak paša, tamo je poželjno malo prihraniti pčele. Najbolje tekućim sirupom, no ako je problem možete dodati i pogaču. 


Tagovi

Pčelinjak u srpnju Radovi u pčelinjaku Vrcanje meda Suzbijanje varoe


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.