Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 01.07.2024. 13:30

Radovi u pčelinjaku tijekom srpnja

Srpanj je mjesec i za provođenje tretmana protiv varoe, a ukoliko su neke vaše pčelinje zajednice slabije od ostalih, možda će ih biti potrebno stimulirati prihranom.

Foto: Hrvoje Škergat
  • 55
  • 0
  • 0

Srpanj je mjesec kada u Hrvatskoj i susjednim zemljama uglavnom prolaze one jače ili tzv. 'glavne' pčelinje paše, a pčelar se tijekom ljetnih vrućina počinje suočavati s nizom novih zadataka kako bi prije svega svojim pčelama osigurao zdravlje, a time i i povećanu produktivnost svojih zajednica. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na neke od najvažnijih radova u pčelinjaku tijekom srpnja. Neki se ponavljaju i nastavljaju s već napisanim aktivnostima tijekom godišnje sezone medenja bilja.

Pregled pčelinjih zajednica:

  • Vizualno procijenite snagu zajednice i provjerite ima li dovoljno pčela za rad sa satnim osnovama, prikupljanju nektara, vode, propolisa i peludi.
  • Pregledajte nasumično u košnicama leglo kako biste se uvjerili da je matica prisutna zdrava i da još uvijek aktivno liježe jaja.
  • Provjerite ima li mogućih znakova rojenja kako bi ih na vrijeme suzbili.
  • Obratite pažnju na eventualne znakove bolesti ili napada parazita i po potrebi odradite tretmane.

Idealno je vrijeme za provođenje, nažalost nužnog tretmana, protiv varoe tijekom godine. Koristite samo one provjerene registrirane i preporučene tretmane te se pridržavajte uputa proizvođača. Ne pojačavajte niti ne smanjujte doze koje su propisane za određeni tretman.

Pripreme za ljetni tretman varooze pčela - kako spriječiti širenje bolesti?

Praćenjem broja prirodnog pada varoe u zajednicama možete procijeniti je li tretman nužan ili ne, a količinu pada same varoe nakon tretmana. Prema učinkovitosti planirati eventualne dodatne mjere za kontrolu.

Stimulacija pčelinjih zajednica

Ukoliko su neke vaše pčelinje zajednice slabije od ostalih, možda će ih biti potrebno stimulirati prihranom. Koristite rijetki sirup od šećera i vode omjerom 1:1. Da bi dobili sirup nema potrebe za kuhanjem šećera dovoljno je promiješati šećer i vodu sipati ga u boce ostaviti do drugog dana kad ćete vršiti prihranu i povremeno promučkati. Stimulacija sirupom može potaknuti maticu na intenzivnije lijeganje jaja i ojačati zajednicu za nadolazeće zimske mjesece kad nema unosa nektara iz prirode.

Ako imaju dovoljno snage i prostora u košnici, ako košnica 'vrije' od pčela možete odnosno trebate im dodati nove satne okvire. To će omogućiti novim koje se rađaju prostor za odlaganje voska, a pčelama da skladište više meda i peludi. Dodavanje okvira sa satnim osnovama posebno je važno ukoliko ih planirate seliti na jesen.

Priprema pčela za zimovanje

Krajem ovog mjeseca možete početi s pripremom vaših stacioniranih zajednica za zimovanje. To uključuje osiguravanje dovoljne količine hrane (meda i peludi), provjeru ventilacije košnica i zaštitu od vjetra i vlage. Također je važno provesti pregled zajednica kako biste se uvjerili da su zdrave i da nemaju nikakvih bolesti koje bi ih mogle ugroziti tijekom zime.

Tijekom srpnja također je vrlo važno redovito pratiti vremensku prognozu i poduzeti mjere zaštite od mogućih ekstremnih vremenskih uvjeta. Također je bitno redovito dopunjavati vodu u pojilicama i osigurati da pčele imaju pristup čistom i svježem izvoru vode.

Praćenjem aktivnosti zajednica i vođenjem svoje vlastite evidencije možete lakše planirati radove u pčelinjaku i raditi pravovremene ispravne odluke o vašoj skrbi o pčelama.

Uz redovito praćenje i pravilnu skrb, mogu prosperirati i dati dobar prinos meda tijekom srpnja.

Recept za sirup za stimulativno hranjenje

Stimulativno hranjenje pčela sirupom od šećera i vode koristi se nakon vrcanja i kad se ne skuplja med za vrcanje, a služi za poticanje lijeganja jaja pčelinje matice i jačanje same zajednice. Posebno je to važno u srpnju, kada prolaze glavne pčelinje paše i zajednice mogu oslabjeti.

Sastojci za sirup:

  • 1 kg šećera
  • 1 litra vode

Priprema sirupa za pčele:

Način na koji ja to radim je sljedeći. U veći lonac stavite vodu koju možete lagano zagrijati i umješajte šećer dok se ne otopi. Neprestano miješajte smjesu sve dok se potpuno ne otopi pa ga sipajte u kanistar ili boce. Još je bolje ako to radite s medom ili ako koristite i med i šećer. Tako dobiveni sirup ostavite uz povremeno mučkanje do dana kad krećete s prihranom. Trebali bi ga potrošiti u sljedećih 5-7 dana od dana pripreme.

Dodavanje sirupa za prihranu pčela:

Sirup se pčelama sipa u hranilice / pojilice, dok sam omjer sirupa i vode može varirati ovisno o potrebama zajednice. Uobičajeni omjer je 1:1 (1 dio sirupa i 1 dio vode). Želite li pojačani unos peludi sirup može biti i rijeđi, dok gušći sirup dodajemo kako se približava dio godine u kojem pčele spremaju zalihe za zimu. Sirup se kod slabijih zajednica po potrebi može davati pčelama u manjim količinama tijekom cijele godine, a ne samo u srpnju, no tad se iz tih košnica ne vrca med za prodaju.

Koristan alat

Važno je koristiti čist i svjež šećer. Sirup se ne smije prekuhavati, jer bi to diglo za pčele štetan HMF i moglo bi uništiti neke od hranjivih tvari ukoliko dodajete med i šećer. Pojilice i hranilice u kojima se daje sirup moraju biti čiste i redovito se moraju prazniti i prati da ne dođe do kvarenja sirupa ako duže stoji u košnici.

Znate li što je HMF i kako spriječiti njegovo povećanje u medu?

U sirup možete dodati malo limunovog soka kako biste spriječili fermentaciju. Također možete dodati malo matičnog mlijeka ili umjetnog matičnog mlijeka kako biste dodatno stimulirali ležanje jaja matice. Praćenjem aktivnosti zajednica možete lakše procijeniti koliko im je sirupa potrebno.

Uz pravilnu pripremu i korištenje, sirup od šećera i vode može biti koristan alat za jačanje zajednica i poboljšanje budućih prinosa meda.


Tagovi

Pčelinjak Radovi u pčelinjaku Srpanj Kalendar radova Varoa Prihrana Sirup


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja