Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Studeni u pčelinjaku
  • 29.10.2023. 09:00

Radovi u pčelinjaku u studenom - pomozite im da lakše prezime

Radovi koje ćemo obavljati u pretposljednjem mjesecu u godini, važni su za uspješno zimovanje pčela.

Foto: Antun Karlović
  • 1.362
  • 122
  • 0

Studeni je mjesec u kojem pčele ulaze u 'zimski san'. Pčelinjak je ovisno o lokaciji većinom u mirovanju, pa je to pčelarima vrijeme za završne radove i pripreme za nadolazeću zimu.

Najvažniji posao je kontrola zimskih zaliha. Pčelar treba provjeriti ima li dovoljno meda i peludi za prehranu pčela tijekom cijele zime. Ako je potrebno, trebao bi dodati med, pelud ili pogače.

Provjera stanja zajednica

Kao i kod tretmana protiv varoze, treba pregledati ne samo neke već sve zajednice u pčelinjaku. Provjeriti stanje legla, prisutnost matice, ima li znakova bolesti ili štetnika poput voluharica i miševa. Ako je potrebno, ovisno o čemu se radi, treba poduzeti odgovarajuće mjere.

U studenom se košnice ako to nije odrađeno prije 'zatvaraju' češljevima, stavljanjem stiropora ili najlona na vrh košnice (kod LR-a) kako bi se pčele zaštitile od hladnoće i prodora miševa i rovki. 

Ostali radovi

Osim navedenih poslova, mogu se obaviti i sljedeći radovi:

  • Prodaja meda i drugih pčelinjih proizvoda na sajmovima
  • Počinje bojanje i popravak košnica
  • Nabava opreme i pribora za sljedeću sezonu
  • Završno uređenje okoliša pčelinjaka

Kako pripremiti pčele za zimu?

Da bi pčele preživjele zimu, potrebno je osigurati im dovoljno hrane, topline i zaštite od štetočina. Trebaju dovoljno meda i peluda za prehranu tijekom cijele zime. 

Pčele se griju vlastitim tijelima, gibanjem mišića. Stoga je važno da je košnica dobro izolirana kako bi se pčele zaštitile od hladnoće.

Zaštita od štetnika

Pčele mogu biti napadnute od raznih štetočina, poput varoe, nozemoze i gljivica. Pčelar treba poduzeti odgovarajuće mjere za njihovu zaštitu. U nekim predjelima postoji i opasnost od medvjeda koji i tijekom zimskih mjeseci mogu posjetiti pčelinjak u potrazi za hranom.

Radovi u pčelinjaku u studenom su važni za uspješno zimovanje pčela. Pčelar treba pažljivo obaviti sve potrebne radove, a ne samo neke, kako bi osigurao da će zajednice biti zdrave i spremne za nadolazeću zimu.


Fotoprilog


Tagovi

Studeni u pčelinjaku Radovi u studenom Priprema za zimu Pregled zajednica Zaštita od štetnika


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.