Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinjak
  • 30.01.2024. 10:30

Radovi u pčelinjaku u veljači: Poduzmite mjere za jačanje zajednice

Obavite li ožičavanje okvira tijekom veljače, nećete pogriješiti. Pred sam kraj mjeseca možete bez ikakve brige početi i s uređenjem te postavljanjem higijenskih pojilica. Kako paziti na zdravlje pčela, saznajte u nastavku.

Foto: Antun Karlović
  • 1.106
  • 72
  • 0

Veljača je mjesec u kojem se pčele, ovisno o mikrolokaciji, polako ali sigurno počinju buditi iz "zimskog sna". Iako je vrijeme još uvijek hladno, koriste toplije sunčane dane i izlaze, kako u prikupljanje za leglo potrebne peludi, tako i na pročisne izlete. Ako je vrijeme lijepo i sunčano, primjećuje se sve veća njihova aktivost oko leta košnice.

Najvažniji radovi u pčelinjaku u veljači su svakako provjera stanja pčelinjih zajednica. Pčelar bi trebao lagano bez buke i trešnje otvoriti košnicu i pregledati stanje legla, hrane i ostalog. Ako je leglo slabo ili ga nema, potrebno je prateći vremensku prognozu poduzeti mjere za jačanje zajednice.

Proširiti košnicu, rotirati okvire, dodati hranu...

Druga, ali ne i manje važna stvar je dodavanje hrane. Pčele mogu potrošiti do 1,5 kilograma meda tijekom zimovanja. Ako je zaliha hrane mala, dodaje se med ili šećerni sirup. Toplije zime uzrokovane klimatskim promjenama rezultiraju većom aktivnošću pčela tijekom zimskih mjeseci, a time i potrošnja hrane raste s obzirom da unosa nektarne paše nema.

U slučaju da je vrijeme toplo i sunčano, možete obaviti proširenje košnice. Ako je zajednica jaka, krajem veljače se mogu dodati nastavci kako bi imale dovoljno prostora za razvoj. Obavite li ožičavanje okvira, nećete pogriješiti. Također, bitna je i rotacija okvira unutar košnice kako bi se nektar i pelud ravnomjerno rasporedili.

Počinje se i s pripremom postavljanja higijenskih pojilica s vodom kako bi se na vrijeme navikle na njih. Ne zaboravimo da je voda pčelama nužno potrebna i za uzgoj novog legla.

scd
Krajem veljače se mogu dodati nastavci za proširenje košnice

Ako smatrate da je potrebno, još stignete obaviti preventivne tretmane protiv bolesti poput varooze pčela.

Evo još nekoliko savjeta:

  • obavezno se obucite u toplu i zaštitnu odjeću,
  • imajte nadohvat ruke sav potreban pribor za pregled košnice,
  • budite oprezni pri radu s košnicama, pažljivo i bez trešnje ih otvarajte i pregledajte,
  • ako ste početnik, sad je vrijeme da obavite važne pripreme oko budućeg pčelinjaka - obavezno potražite pomoć iskusnog pčelara.

Važno je znati da, u slučaju da je vrijeme hladno i kišovito, trebali bi izbjegavati radove na pčelinjaku. Bespotrebno ili dugotrajno otvaranje košnice u veljači može u najboljem slučaju izazvati prehladu vašeg novog legla, a to ne želite svojim pčelama.

Koje vi još radove obavljate u ovom zimskom razdoblju? Otkrijte nam u komentaru ispod teksta!


Fotoprilog


Tagovi

Radovi u pčelinjaku Zimski radovi Proširenje košnice Postavljanje pojilica Provjera stanja pčelinjih zajednica Pročisni izlet


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.