Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hvatanje rojeva
  • 08.06.2024. 16:30

Ruski nastavci za hvatanje rojeva pčela jednostavni su i laki za izradu

Ruski nastavak je priručni "alat" koji pčelari uglavnom rade sami i koriste ga kako bi u vrijeme rojenja pčela privukli i uhvatili rojeve prije nego što odlutaju i nastane se na nekom nepoznatom mjestu.

Foto: Antun Karlović
  • 12.057
  • 625
  • 1

Hvatanje odnosno lov na rojeve, zna to svaki pčelar, nije samo jedna epizoda iz prakse pčelarstva, već kontinuitet koji se događa ponegdje češće, a ponegdje povremeno. Zajednica pčela u proljeće povećava svoje leglo sve dok ne zauzme sav u tu namjenu dostupan prostor ili dok pčelinja matica ne dosegne maksimum svog kapaciteta u polaganju jaja.

U počecima se uzgaja samo radničko leglo, ali kako se zajednica širi i raste u snazi, prije ili kasnije započinje uzgoj legla trutova, čime se osiguravaju muške pčele u očekivanju rojenja. U konačnici, kada leglo postane prepuno novih i nedavno rođenih mladih pčela, a saće dobro ispunjeno leglom, kad je u prirodi dostupan nektar u dovoljnoj količini, pčele započinju izgradnjom nekoliko matičnih stanica te se u njih polažu jaja, što je svakako neizbježna instiktivna priprema za rojenjem. 

Rojenje pčela - zašto do njega dolazi i kako ga spriječiti?

Točno vrijeme izlaska roja, kasnije kad se matica izlegne, u određenoj mjeri ovisi o vremenskim prilikama i unaprijed ga je teško predvidjeti. Iako pčelari "gube" izlaskom roja, prije svega na medu, za svakog je to iznova poseban doživljaj. Posebno ako ga uspiju uhvatiti i smjestiti u jednu praznu u te namjene pripremljenu košnicu.

Hvatanje rojeva svugdje je u svijetu slična procedura, baš kao i spriječavanje rojenja. Izraz "ruski nastavak" (Russian scion) možda i nije baš izraz iz ruske povijesti na koji ste naišli, već je zapravo termin iz svijeta pčela i pčelarstva. Dio pčelarske termiologije. Ruski nastavak je priručni "alat" koji pčelari uglavnom rade sami i koriste ga kako bi u vrijeme rojenja pčela privukli i uhvatili rojeve prije nego što odlutaju i nastane se na nekom nepoznatom mjestu.

Ta tradicionalna zamka funkcionira tako da privuče da na njega slete kod izlaska tzv. "pčele izviđačice" koje traže novo mjesto za smještaj roja, a zatim ostatak roja sam ulazi u tu jednostavnu improviziranu zamku.

Ruski nastavak, u stvari, djeluje više kao "magnet za rojeve". Umjesto da čeka pčele izviđačice, nastavak ih pokušava privući odmah čim napuste košnicu.

Kako funkcioniraju ruski nastavci? 

Ruski nastavak je jednostavan za izradu i obično se izrađuje od drveta ili dijelova košnice. Ima oblik kutije s otvorom naprijed i visi na otprilike dva i pol metra iznad zemlje. Unutrašnjost nastavka se može natapati alkoholnim rastvorom propolisa, voskom i aromatiziranim eteričnim uljima poput limunske trave. Miris, zajedno s tamnim prostorom unutrašnjosti nastavka, privlači pčele izviđačice koje traže novo gnijezdo.

Ruski su nastavci otprilike ono što kod nas pčelari rade s praznim košnicama stavljajući ih na istureno mjesto u očekivanju da u njih uleti roj pčela. Dakle pčelari znaju kako je ponekad rojeve nakon izlaska ovisno o lokaciji pčelinjaka vrlo teško uočiti ili uhvatiti ako su visoko na drveću. Ako je teren kos, obrastao pa i neravan još i teže.

Nakon toga, ako ih i ulovite, dodatno ih trebate samo smjestiti u košnicu sa satnim osnovama i čekati da matica počne sa zalijeganjem jajašca što je garancija da im se sviđa nova nastamba i da neće napuštati to mjesto. 

Prednosti ruskih nastavaka 

  • Jednostavno je za izradu i upotrebu
  • Ruski nastavci su relativno jeftini i lako se mogu napraviti kod kuće bez prevelikog znanja i bez previše alata
  • Proaktivni pristup: Za razliku od tradicionalnih zamki za rojeve, ruski nastavci pokušavaju privući rojeve prije nego što odu dalje, što tada daje pčelaru veću šansu za hvatanjem i smještanjem u košnicu
  • Manje ometanja divljih pčela u prirodi jer ne remeti njihov prirodni sklad
  • Tradicionalne zamke za rojeve mogu ponekad privući i nepoznate rojeve pčela
  • Ruski nastavci su obično manje agresivni u svom pristupu privlačenju rojeva od onih u koje se ciljano stavljaju mamci za rojeve

Nacrt za izradu Ruskog nastavka

Postoji mnogo nacrta i mjera, stvar je improvizacije kao i kod npr "Top bar košnice". Jedno je svima zajedničko da se obično smješta nedaleko i ispred ulaza pčelinjak, jedan ili ponekad više njih ovisno o samoj veličini pčelinjaka.

Tradicionalni model je daska debljine do 2 centimetra širine 20-30 cm i daske od 30-40 cm s jednim okvirom s izgrađenim saćem pričvršćenim okomito u sredini, ponekad i obloženo vrećicom s alkoholnom otopinom propolisa i aromatiziranim eteričnim uljima (limunska trava, itd.). Daske se s donje strane mogu premazati pčelinjim voskom da dodatno privlače pčele.

Sve skupa se postavi na visinu otprilike 2 - 2,5 metra, a postavite li nekoliko njih po rubovima pčelinjaka sasvim sigurno nećete pogriješiti.

Zaključak

Ruski nastavci su svakako koristan alat za pčelare koji žele proaktivno upravljati svojim rojevima. Jednostavni su i jeftini za izradu, lako se koriste i mogu pomoći pčelarima da uhvate rojeve prije nego što odu s pčelinjaka. Ako se bavite pčelarstvom i želite dodatnu sigurnost protiv gubitka svojih pčela, razmislite o izradi nekoliko nastavaka i njihovom postavljanju u blizini svojih košnica.


Tagovi

Ruski nastavci Rojenje pčela Zanke za rojeve Laka izrada Jednostavno


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.