Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele
  • 21.08.2023. 10:30

Stimulativnom prihranom pčela do njihovog većeg broja i bolje paše u proljeće

Proveden je projekt pod nazivom: "Istraživanje i razvoj inovativne funkcionalne hrane za pčele radi povećanja efikasnosti globalne pčelarske proizvodnje". Koji su zaključci?

Foto: Depositphotos/tauri
  • 4.445
  • 294
  • 0

Tvrtka Agro Simpa u suradnji je s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek provela istraživanje osnovnih karakteristika proizvoda poput palatabilnosti odnosno reakcije pčela na miris i okus hrane. Tijekom projekta pod nazivom: "Istraživanje i razvoj inovativne funkcionalne hrane za pčele radi povećanja efikasnosti globalne pčelarske proizvodnje" ispitivana su nutritivna svojstva pojedinih sastojaka, kreirane su nove formulacije kojima je optimiziran proteinski i lipidni sastav te profil aminokiselina.

Dobiveni rezultati, otkrivaju, pokazuju značajnu razliku u broju okvira zaposjednutih pčelama i leglom kod testnih skupina u odnosu na kontrolnu skupinu koja nije prihranjivana tijekom razdoblja kasne zime i ranog proljeća na oba ispitivana lokaliteta.

Pogačama za bolju pašu bagrema

Kako napominju iz tvrtke Agro Simpa d.o.o., takvi rezultati potvrđuju opravdanost stimulativne prihrane pčelinjih zajednica posebnim pogačama u vrijeme kasne zime i ranog proljeća kako bi se one što bolje pripremile za iskorištavanje glavne medonosne paše u proljeće – paše bagrema kao najvažnije u ovim krajevima.

Naime, snaga pčelinjih zajednica mjeri se brojem pčela sakupljačica koje u nju donose nektar. Istraživanje je pokazalo kako stimulativna prihrana posebnim pogačama osigurava značajno veći broj pčela u košnici.

“Tako pripremljene zajednice su vitalnije, otpornije na bolesti, lakše mogu umanjiti stres prouzročen izostankom medonosne paše i u konačnici, kada se poklope svi uvjeti za uspješno medenje medonosnog bilja, donijeti značajno veće količine meda u košnicu”, zaključci su ovog istraživanja.

Razvijena aplikacija za praćenje pčelinje zajednice

U sklopu projekta i razvoja funkcionalne hrane za pčele razvijena je IKT aplikacija za praćenje pčelinje zajednice. Ona funkcionira tako da se prvo postave senzori na ulazak u košnicu. Oni očitavaju svaki ulazak i izlazak pčela te se taj podatak šalje na mobitel gdje se vidi njihov točan broj u košnici.

Naime, senzori šalju informaciju na mobitel svake sekunde. Ovo je vrlo bitan podatak jer se tako može utvrditi snaga pčelinje zajednice pogotovo ako se prati kroz duži period.

Postavljeni senzori na ulasku u košnicu (Foto: Agro Simpa)

"Budućnost poljoprivrede i ekološke ravnoteže uvelike ovisi o zdravlju populacija pčela. Uz podršku Europske unije i naših cijenjenih partnera s FAZOS-a, posvećeni smo istraživanju koje promiče dobrobit pčela i istovremeno jača konkurentnost naše tvrtke", istaknuo je Saša Simić, direktor Agro Simpe.

Dodao je kako smatra da je konstantnim napretkom i istraživanjima poput ovoga, moguće konkurirati ostalim globalnim proizvođačima hrane za pčele na svim tržištima.

Inače, ova tvrtka je specijalizirana za poljoprivrednu proizvodnju, trgovinu i usluge. Ovaj je projekt započela 17. kolovoza 2020 i trajao je do 17. kolovoza 2023., a glavni mu je cilj razvoj inovativnog novog proizvoda za poboljšanje zdravlja i produktivnosti pčela.

Projekt ima proračun od ukupno 3.612.184,81 kuna od čega je 2.443.337,87 kuna sufinancirala Europska unija. Tvrtka Agro Simpa je od ranije poznata po međunarodnom poslovanju. Iz proizvodnog pogona u gradu Sisku, hrana za pčele isporučuje se kupcima partnerima u Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Libanon te u desetak država Europske Unije. Uz postojećih 15 maloprodajnih trgovina, konkurentnost na domaćem tržištu podižu i kroz Internet trgovinu.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

*Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost tvrtke AGRO SIMPA društvo s ograničenom odgovornošću za poljoprivrednu proizvodnju, trgovinu i usluge


Fotoprilog


Tagovi

Istraživanje Projekt Pčele Prihrana Pogače Aplikacija FAZOS Agro Simpa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner