Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinji vosak
  • 27.01.2024. 12:00

Svijeće od pčelinjeg voska posebno su cijenjene - znate li kako ga pročistiti?

Pčelinji vosak je sam po sebi obnovljiv resurs koji ne zagađuje okoliš. Osim toga, simbol je rada i marljivosti pčela.

Foto: Antun Karlović
  • 948
  • 72
  • 0

Pčelinji vosak je organska tvorevina koja se uglavnom sastoji od estera masnih kiselina i alkohola, parafinskih ugljikovodika (alkana) i slobodnih masnih kiselina te raznih drugih spojeva i nečistoća u tragovima. Potpuno je prirodni materijal koji se dobiva iz saća koje pčele grade za spremanje meda i peludi.

Od njega se mogu izrađivati svijeće, koje su posebno cijenjene zbog svojih prednosti. Sam po sebi ima vrlo ugodan miris i ima odliku da jako dugo gori za razliku od onih parafinskih koje nalazimo u trgovinama.

Kako dobiti što čišći vosak?

Kako bi dobili što čišći vosak za njihovu izradu, pčelari koriste stare provjerene recepture, poput sljedećeg. 

Da bi se odvojile prisutne te organske čestice koje se mogu naći u vosku, trebamo zagrijati 5 litara vode (po mogućnosti kišnice ili meke kupljene). Istovremeno zagrijavamo oko 3 kg voska i ulijemo ga u toplu meku vodu. Otprilike 0,2 do 0,5 cl sumporne kiseline lagano lijevamo kroz topli vosak u vodu. Ulaskom kiseline u vodu stvara se burna reakcija, a drvenim štapićem lagano promiješamo vodu s voskom.

Kiselina u vosku "izgrize" sve organske tvari koje ga onečišćuju i rezultat je lijep čist žut proizvod.

sdcx
Ovakve svijeće su ekološki prihvatljive i održive

Takve svijeće otporne su na topljenje i ne plame se tako intenzivno kao od drugih materijala. Zbog toga su sigurnije za korištenje, posebno u blizini djece i kućnih ljubimaca. To naravno ne znači da bi se djeca smjela igrati s njima.

Osim toga, ekološki su prihvatljive i održive. Pčelinji vosak je sam po sebi obnovljiv resurs koji ne zagađuje okoliš. Ne sadrži štetne kemikalije koje se mogu naći u svijećama od parafina ili sojinog voska.

Dio tradicije

Svijeće su od davnina dio kršćanske tradicije. Koriste se u raznim vjerskim obredima i ceremonijama, kao i u svakodnevnom životu vjernika. Simboliziraju svjetlost Krista, Božju prisutnost i nadu u vječni život.

Nadolazeći blagdan Svijećnica (Prikazanje Gospodinovo ili Kalandora), slavi se 40 dana nakon Božića, odnosno 2. veljače.

Mogu se, dakle, izrađivati od različitih materijala, ali se u kršćanstvu tradicionalno koriste od pčelinjeg voska. On je prirodni materijal koji ima ugodan miris i dugo gori. Osim toga, simbol je rada i marljivosti pčela.


Tagovi

Pčelinji voska Svijeća Svijeća od pčelinjeg voska Recept Pčele


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda