Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 15.08.2023. 09:00

Tko ima pravo na potporu za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica?

Objavljen je Pravilnik o provedbi potpore pčelarima u vrijednosti 150.000 eura, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Hrvoje Škergat
  • 1.436
  • 97
  • 0

Pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. godini objavljen je od 11. kolovoza u Narodnim novinama broj 93/23, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode, on se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti 150.000 eura namijenjenih za saniranje šteta nastalih pomorom pčelinjih zajednica u stacionarnim ili selećim pčelinjacima.

Sredstva će se dodijeliti pčelarima koji su podnijeli zahtjev za potporu, a koji su na dan 1. srpnja 2023. godine upisani i ažurirani u Evidenciji za 2023. godinu te kod kojih je na temelju Izvješća o inspekcijskim nadzorima na stradalim pčelinjacima tijekom proljeća 2023. godine te zaključno s 1. srpnja 2023. godine dostavljenog od strane Državnog inspektorata Republike Hrvatske potvrđen pomor pčela.

Kako do potpore za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica?

"Program ima za cilj kroz financijsku pomoć oštećenim pčelarima nadoknaditi dio izgubljene dobiti zbog naglog prestanka proizvodnje te im osigurati mogućnost daljnjeg ostanka u sektoru pčelarstva", kažu iz Ministarstva. To, dodaju, ima izravan utjecaj na brojnost pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravan na ponovo vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Rok za podnošenje zahtjeva traje do 26. kolovoza 2023. godine, a obrazac zahtjeva za potporu pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. godini dostupan je na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja.

Pravilnik je dostupan ovdje.


Tagovi

Pomor pčela Pravilnik Ministarstvo poljoprivrede Saniranje šteta Potpore


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.