Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Luksuzni proizvodi
  • 17.12.2023. 18:00

TOP 5 najskupljih medova na svijetu

Neke vrste meda potječu s vrlo neobičnih mjesta ili endemskih cvjetnih vrsta, a njihove cijene dostižu astronomske iznose

Foto: Depositphotos/KarepaStock
  • 7.126
  • 426
  • 0

Med može biti vrlo luksuzan proizvod, a cijene nekih vrsta izuzetno visoke. Potječu s jedinstvenih mjesta ili od endemskih cvjetnih vrsta, a razlikuju se i po svojim specifičnim karakteristikama.

TOP 5 najskupljih 

1. Valarov med

Potječe s Novog Zelanda, iz osamljenog područja u zabačenim šumama, s rijetkih izvornih vrsta, a najviše od autohtonog drveta Rewarewa koje mu daje bogat cvjetni okus. Odlikuju ga i vrlo male količine, što mu i određuje astronomsku cijenu od oko 6.270 eura za kilogram i čini najskupljim na svijetu.

2. Elvish ili bijeli med

Iz Turske dolazi Elvish ili bijeli med koji nastaje u crnomorskoj regiji. Dostiže cijenu do 5.000 eura/kg. Potječe od pčela koje naseljavaju pećine i sakupljaju nektar divljeg cvijeća. Prepoznatljiva svojstva mu daju minerali iz pećina zbog čega ga mnogi smatraju najboljim na svijetu. Poznavatelji tvrde da je njegov okus daleko ispred ostalih vrsta. Ranije je bio prvi na listi najskupljih.

3. Sidr med

Ova vrsta dolazi iz Jemena, njegovih sušnih područja na jugu zemlje. Pčele sakupljaju nektar iz cvjetova drveta sidr, koje rijetko cvjeta, što povećava njegovu vrijednost. Cijenjen je zbog svojih ljekovitih svojstava, jačanja imuniteta i bogatog voćnog ukusa. Ističe se visokim sadržajem antioksidanata. Za kilogram je potrebno izdvojiti 280 eura.

4. Tupelo med

Nastaje u močvarama sjeverne Floride i južne Georgia-e (SAD). Prepoznatljiv je po jedinstvenom okusu na maslac i što se slabo kristalizira. Pčele nektar sakupljaju s drveta tupelo te proizvode manje količine. Cijena se kreće nešto preko 100 eura/kg.

5. Manuka med

Još jedna vrsta s Novog Zelanda. Dobiva se od nektara koji potječe s grma manuke. Cijenjen je zbog antiupalnih i antibakterijskih osobina. Koristi se kao sastav luksuznih proizvoda za njegu kože i poboljšanje zdravlja. Visoku cijenu mu daje takozvani manuka faktor koji ukazuje na njegov antibakterijski kapacitet, a za kilogram je potrebno izdvojiti 100 eura.


Tagovi

Med Najskuplji med Valarov med Elish med Sidr med Tupelo med Manuka med TOP 5


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda