Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mikelec
  • 28.10.2023. 09:00
  • Zagrebačka, Dubravica

U bogatoj paleti pčelinjih proizvoda Orijane Mikelec je i željezna bomba - iron med

Preostali mali OPG-ovi u Hrvatskoj bore se za svakog kupca. Kako su pčelari mnogobrojni, trebaju biti brzi i maštoviti s osmišljavanjem proizvoda kojima će privući nove kupce. Orijana Mikelec proizvodi mješavinu meda s koprivinim sjemenkama. Evo kako i zašto?

Foto: Vesna Mijat
  • 1.261
  • 104
  • 0

OPG Orijana Mikelec, smješten je u Dubravici kraj Zaprešića. Obitelji se pčelarstvom bavi već preko 35 godina, a kada je svojevremeno Orijana ostala bez posla, ozbiljnije se primila ovoga posla sa suprugom. Danas imaju oko 200 košnica, kontejner i kamion za selidbu košnica, te su preko LAG-ovog natječaja investirali u traktor i frezu. Orijani je pčelarstvo postalo glavni izvor prihoda, dok je suprug još uvijek zaposlen.

"Muž radi, a meni je ovo glavni izvor prihoda. Imamo prilično veliki broj košnica i kad bi svaka godina bila idealna mi bismo mogli oboje živjeti od toga, ali što kad je loša godina?", kaže. 

Kada je sezona vrcanja ili vrijeme selidbe košnica pomažu im i drugi ukućani, ali na sajmovima je prisutna samo ona. Na pitanje o mogućem pčelarskom nasljedniku u obitelji,, uzvraća veselo: "Možda unuk.“ Uz radove na pčelinjaku, obitelj uzgaja vlastito medonosno bilje: faceliju, heljdu, uljanu repicu i nešto evodije, te drži i mali pčelinjak u okolici Motovuna odakle je Orijana porijeklom.

Za proizvode su dobili razna priznanja, te su ponosni nositelj oznake Plavi ceker za kestenov med s Banije. Dodatno, korisnik su HPA oznake Med hrvatskih pčelinjaka.

Lijek protiv anemije

Proizvode klasiku, čisti med od bagrema, kestena, cvjetni, šumski, lipov i miješani, no kupcima su puno interesantniji proizvodi od meda i proizvodi s medom. Sušena pelud, Imuno plus ili imuno med s propolisom, Kašljucko sirup od borovih iglica s 85 % baš primorskog bora, Bronho miks ili mješavina meda, propolisa, cvjetnog praha i anisa. Tu je još nezaobilazni propolis, medni ocat koji nastaje fermentacijom mednog vina, gavezova mast i svježa matična mliječ.

jedan od njihovih najpopularnijih proizvoda je Iron med ili željezna bomba

Orijana kaže da su kupci prepoznali sve njihove proizvode. "Sve nam ide dobro. Radim i pekmeze s medom, a ne šećerom. Ne proizvodimo pčelinji otrov jer sam skroz protiv te tehnologije uzimanja otrova. No, jedan od naših najpopularnijih proizvoda je Iron med ili željezna bomba", otkriva. Riječ je o mješavini meda i koprivinih sjemenki koje su idealne za anemičare, ali i za upalu prostate. Nisam to niti sama znala dok mi jedna magistra farmacije nije rekla.“

Sjemenke koprive sami sakupljaju, prije nego ih dodaju medu što je jako dugotrajan posao. No, ograničeni su količinom koje sakupe. "One su sitne i to je jako puno posla. Sušimo ih, meljemo i stavimo u med. Izabrali smo sjemenke jer su one čak 30 % bogatije željezom nego list koprive“, pojašnjava. 

Sakupljanje koprivinog sjemena

Sjeme koprive predstavlja bogatstvo ljekovitih tvari u malom. Koprive cvatu od srpnja do rujna u pazušcima gornjih listova, zelenkastim neuglednim cvjetovima. Muški i ženski cvjetovi su odvojeni, a sjeme se formira na savinutim peteljkama u pazušcima listova. Jako je sitno, a jedna biljka u sezoni može oformiti i do 20.000 sjemenki koje dugo zadržavaju klijavost. Sakupljaju se od sredine ljeta do sredine jeseni na način da se rukavicama ubere cijela gornja trećina biljke. Preporučuje se na 3 do 4 dana ostaviti naramke biljaka naopako zavezane na suhom i tamnom mjestu. Tada se odrežu i odvoje peteljkice sa sjemenkama od stabljike.

Ovi grozdovi sjemenki protrljaju se kroz sito ne bi li se odvojili od peteljkica, te se tako dobivene sjemenke mogu čuvati do godinu dana u staklenci. Svježe su prilično ukusne i daju blagu orašastu aromu. Osim za u med, mogu se koristiti za izradu energetskih pločica, za peciva i kolače, za čaj, ili se mogu samljeti i koristiti kao dodatak za zdrave napitke.

Dobar su izvor ulja (34 %) i to s najviše linolne kiseline pa je ulje relativno stabilno kod skladištenja. Kao proteinski dodatak prehrani su korisne jer sadrže 22 % proteina. Sa sadržajem od oko 30 % vlakana potiču peristaltiku crijeva, dok su loš izvor ugljikohidrata (samo 3 %). Tu su i vitamini A i C, željezo, kalcij, magnezij. Kako sjemenke osim vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina sadrže serotonin, idealne su kao jutarnji tonik za buđenje cijelog organizma. Dobre su za kosu i kožu, a poznato je da su stari konjušari par tjedana pred prodaju hranili konje sjemenkama koprive radi postizanja sjajnije dlake.

Mašta može svašta

Biti mali proizvođač hrane nije lagano jer morate istovremeno biti i poljoprivrednik, računovođa, trgovac, marketinški stručnjak i još puno toga. No, povezivanje s krajnjim kupcem, diverzifikacija poljoprivrednih djelatnosti i stvaranje proizvoda dodane vrijednosti kvalitetan je put prema ekonomskom opstanku OPG-ova.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Orijana Mikelec Pčelarstvo Med Propolis Kopriva OPG Željezo Anemija


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.