Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lažni med
  • 24.08.2024. 17:00

Uskoro bi moglo odzvoniti lažnjacima, znanstvenici otkrili nove metode otkrivanja lažnog meda

Znanstvenici u Ujedinjenom Kraljevstvu uspješno su testirali dvije napredne tehnike za brzo i precizno prepoznavanje lažnog meda

Foto: Shutterstock/Telekhovskyi
  • 116
  • 0
  • 0

Sve više se povećavaju napori za suzbijanje lažnih proizvoda. Znanstvenici sa Sveučilišta Cranfield u Ujedinjenom Kraljevstvu uspješno su testirali dvije nove metode za utvrđivanje autentičnosti meda, čime su otvorili put za brza i precizna testiranja, prenosi Science Daily.

Med se, ističu, često krivotvori dodavanjem jeftinih šećernih sirupa. Kako navode, izvješće Europske komisije iz 2023. godine pokazalo je da je 46% od 147 testiranih uzoraka vjerojatno bilo pomiješano s jeftinim biljnim sirupima.

Naime, vrlo je teško otkriti lažne proizvode budući da se karakteristike meda razlikuju zbog izvora nektara, sezone berbe i geografskih razlika. Metode provjere autentičnosti su, objašnjavaju, skupe i vremenski zahtjevne. Stoga raste potreba za pouzdanim testiranjem i donošenjem novih pravila za borbu protiv prijevara. 

Bez otvaranja staklenke

Istraživački projekt pod vodstvom dr. Marie Anastasiadi sa Sveučilišta Cranfield, u suradnji s Agencijom za standarde hrane i Vijećem za znanost i tehnologiju, koristio je specijaliziranu tehniku svjetlosne analize za otkrivanje lažnog meda bez otvaranja staklenke.

Uzorci meda iz Ujedinjenog Kraljevstva, obogaćeni sirupima od riže i šećerne repe, testirani su neinvazivnom tehnikom Ramanove spektroskopije (Spatial Offset Raman Spectroscopy ili SORS). Ona je prvo razvijena za farmaceutsku i sigurnosnu dijagnostiku, a pokazala se vrlo preciznom u otkrivanju šećernih sirupa u ovoj namirnici. Znanstvenici su kombinirali SORS sa strojnim učenjem (machine learning) kako bi uspješno identificirali šećerne sirupe iz različitih biljnih izvora.

"Med je skup i tražen – i može biti meta prevaranata, zbog čega pravi proizvođači ostaju bez zarade, povjerenje potrošača se potkopava. Ova metoda je učinkovita, te je brz alat za identifikaciju sumnjivih uzoraka, što pomaže industriji da zaštiti potrošače i provjeri opskrbne lance", objasnila je dr. Anastasiadi. Ovaj je alat prijenosan i jednostavan za implementaciju, što ga čini idealnim za ispitivanje duž opskrbnog lanca.

DNA tragovi 

U drugoj studiji, u suradnji s Agencijom za standarde hrane i Institutom za globalnu sigurnost hrane na Kraljičinom sveučilištu u Belfastu, korišteno je DNA barkodiranje za otkrivanje rižinih i kukuruznih sirupa u medu iz UK.

"Do sada se DNA metode nisu široko koristile za ispitivanje autentičnosti meda. No, naša studija je pokazala da je ona osjetljiva i pouzdana za otkrivanje falsificiranja i potvrđivanje porijekla sirupa dodanih u med. Velika varijabilnost njegova sastava čini ga posebno teškim za provjeru autentičnosti. Stoga bi ova tehnika mogla smanjiti problem prevara", rekla je dr. Anastasiadi.

Znanstvenici su analizirali 17 uzoraka od pčelara te četiri uzorka kupljena u supermarketima i online trgovinama iz različitih dijelova UK-a. Uzorci, različitih izvora cvjetnog nektara i sezona, obogaćeni su kukuruznim i rižinim sirupima iz različitih zemalja. DNA barkodiranje, metoda koja se već koristi u provjeri autentičnosti hrane za identifikaciju biljnih vrsta u proizvodima, pokazalo se učinkovitim u otkrivanju sirupa, čak i pri niskim razinama od 1%.

"Važno je imati uzorke poznatog porijekla i čistoće kako bi se metode mogle validirati, pa smo zahvalni Udruzi pčelara s kojima blisko surađujemo na našim projektima", zaključila je doktorandica sa Sveučilišta Cranfield, Sophie Dodd.


Tagovi

Med Pčele Lažni med Ujedinjeno Kraljevstvo Ramanova spektroskopija Analiza meda


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.