Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Propolis
  • 20.01.2024. 16:30

Uz pomoć mrežice dobiva čisti propolis - kako?

Propolis je prirodan pčelinji proizvod, sadrži veliki broj vitamina, minerala i oligoelemenata. Po nekim istraživanjima sadrži preko tri stotine aktivnih ljekovitih tvari, lako je dostupan, imaju ga svi pčelari, kao i trgovine zdrave hrane.

Foto: Rada Milišić
  • 1.019
  • 47
  • 0

Propolis je potpuno prirodan pčelinji proizvod i izuzetno je ljekovit. Pčele ga sakupljaju s biljaka i miješaju sa sekretom žlijezda slinovnica. To je smolasta tvar žuto-zelene do tamno crvene boje, a vremenom mu boja postaje tamnija.

Unutar košnice je smolaste, ljepljive strukture i pčele ga koriste kao zaštitno sredstvo, najčešće da bi tako zatvorile pukotine, otvore, sve osim ulaza i izolirale unutrašnjost od vlage. S obzirom da ima izražena antiseptična i antimikrobna djelvanja koriste ga i za dezinfekciju. Tako štite cijelo pčelinje društvo od zaraze i bolesti.

Boja, sastav i jačina propolisa su promjenljivi i ovise od geografskih i klimatskih uvjeta, lokacije košnica, raznolikosti biljaka, doba godine. Kako navode stručnjaci, postotak voska, smole, eteričnih ulja, vitamina i minerala može varirati, ali bez obzira na tu činjenicu taj odnos je uvijek optimalan.

Ljekovita svojstva 

Kao i med, stoljećima unazad se korist, a danas ima neprocjenjivu ulogu u prirodnoj medicini, farmaciji i kozmetici. Prirodni je antibiotik koji sadrži oko 300 različitih sastojaka, eterična ulja, flavonoide, oligoelemente, vitamine, minerale, cvjetni prah, smolu.

Koji je utjecaj propolisa na zdravlje i zašto je problem njegova standardizacija?

Zbog svoje snažne prirodne moći i antivirusnih i protuupalnih svojstava može se koristiti kada su u pitanju upale uha, grla, nosa, također kod upale gornjih dišnih puteva i naravno za jačanje imuniteta, a pozitivne rezultate daje i kod liječenja gljivičnih bolesti. Neškodljiv je za ljudski organizam osim u slučaju alergije na pčelinje proizvode. Veliki je broj kozmetičkih proizvoda koji su napravljeni na bazi propolisa kao što su kreme, melemi, paste za zube.

Ima neprocjenjivu ulogu u prirodnoj medicini, farmaciji i kozmetici

Na temperaturama nižim od 15 stupnjeva je u čvrstom stanju, na višim omekšava i postaje ljepljiv, a može se topiti na temperaturi od oko 80 stupnjeva Celzijusa. 

Povijesni podaci kažu da su ga Egipćani koristili prilikom mumificiranja, a s obzirom da se otapa, danas ga možemo naći i koristiti najčešće u vidu kapi, otopina, (najčešće je to 10, 20 ili 30 postotna alkoholna otopina) spreja, različitih krema, tinktura.

Lako je dostupan, imaju ga svi pčelari, kao i trgovine zdrave hrane.

Sakupljanje 

Najjednostavniji način sakupljanja je struganje nalijepljenih količina pčelarskim nožem s unutrašnjosti košnica prilikom pregleda društava, kao i s ramova prilikom njihovog vađenja i zamjene. Takav najčešće nije čist jer može sadržavati čestice voska, sitne komadiće drveta od košnice ili dijelove uginulih pčela. Takav se obično koristi za otapanje u alkoholu, te se poslije obavezno cijedi kako bi se odstranile primjese.

Radi što efikasnijeg sakupljanja propolisa velike čistoće u praksi se široko koriste rešetke i mrežice koje se postavljaju u unutrašnjost košnice.

Čist propolis se dobiva tako što se koriste mrežie

Kako nam je objasnio dugogodišnji pčelar Aleksandar Stojanović čist propolis dobiva tako što koristi mrežice.

"Kada na mrežicu pčele nalijeepe propolis, skidam je i stavljam u zamrzivač gdje odstoji tek toliko da se dobro stegne. Poslije toga samo malo zgužvam i protresem mrežicu i on se odvaja. To je jednostavan način", rekao nam je Stojanović objašnjavajući da po košnici dobije oko 50 grama propolisa, ali oni pčelari kojima je to u prvom planu i koji su usmjereni baš na taj posao, mogu dobiti i znatno više.

Kapi s alkoholom i maslinovim uljem

Naš sugovornik kaže da mora čuvati na suhom i tamnom mjestu i kada nakupi određenu količinu, otopinu pravi najčešće s alkoholom.

"Propolis kapi pripremam tako što izmiješam oko 350 grama propolisa s alkoholom - 76 posto i to mora odstajati na sobnoj temperaturi dok se ne razgradi. Treba redovno promućkati. Nakon toga tekućinu procijedim kroz fini filter, najbolje kroz filter za kavu, talog se baci, a dobivena tekućina spremna je za upotrebu", rekao je dodajući da prakticira i pripremu s maslinovim uljem tako što ga zagrijava do 60 stupnjeva i dodaje propolis. Taj proces traje desetak minuta, taman toliko da se otpuste svi vrijedni sastojci.

Stojanović kaže da pčelari pripremaju i propolis mast ili kremu s maslinovim uljem uz dodatak voska koji masi daje finu teksturu.


Tagovi

Propolis Propolis u kozmetici Sakupljanje propolisa Aleksandar Stojanović Propolis na mrežici Propolis sa maslinovim uljem


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"