Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robot Agar
  • 23.05.2024. 16:30

"Agar" kosi, sije, obavlja tretiranje bez čovjeka i bez goriva

Ovaj robot može nositi malčer, kosilicu, sijačicu, prskalicu. Kreće se potpuno autonomno ili se može voziti 'remote' na daljinski, objasnio je menadžer razvoja poslovanja firme "Coming" Marko Tamburić.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 483
  • 32
  • 0

Svjesni problema s kojima se nosi proizvodnja hrane, od nedostatka radne snage do sve veće automatizacije poljoprivredne proizvodnje, u suradnji firme Coming sa Strojarskim fakultetom u Nišu i tvrtkom "FPM Agromehanika" iz Boljevca, nastalo je specijalno vozilo. 

"Ono je 100 posto električno, kreće se pomoću četiri električna motora za pogonski sklop stroja i posebnog motora koji pokreće priključni stroj. Ovaj robot može nositi malčer, kosilicu, sijačicu, prskalicu. Kreće se potpuno autonomno, odnosno može se voziti 'remote' na daljinski", objasnio nam je na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu menadžer razvoja poslovanja firme "Coming" Marko Tamburić.

Radi osam, baterija se puni dva sata

Robot po imenu "Agar" kreće se pomoću lidera koji snima teren, senzora, stereo kamere i radara. Dakle, ako mu zadate da obavi 10 zadataka, nakon što ih obavi prvi put, može ih ponavljati bezgranično puta s preciznošću od dva centimetra greške.

Vozilo je 100 posto električno, kaže Tamburić

"Razvojni projekt na Fakultetu je počeo s 'robo shepard-om', točnije razvijane su četiri neovisne robotske jedinice, koje su između sebe povezane kabelom niske struje i koje bi trebale služiti za čuvanje ovaca. Međutim, ovo istraživanje je bilo skupo da bi se nastavilo, ali se došlo do zaključka da je poljoprivreda spremna za ovakvu vrstu vozila kao što je Agar."

Ali, nije ovaj robot samo stroj u poljoprivredi, već se može koristiti i za komunalne djelatnosti, poput košnje trave u gradskim parkovima.

"Kapacitet baterije je osam sati, dakle toliko dugo može raditi bez pauze, a baterija je zamjenjiva, za dva sata se napuni. Agar ima 600 kg, a može vuči priključne strojeve do 300 kg", otkriva Tamburić.

Je li isplativ?

Pogodan je za voćare, vinogradare i povrćare, ali kako napominje naš sugovornik - skuplja kultura će opravdati njegovu isplativost.

Može nositi malčer, kosilicu, sijačicu, prskalicu

"Cijena ovog robota osnovnog modela je 50.000 eura, a izložen model na 91. Sajmu poljoprivrede s dodatnim baterijama i sistemom za pokretanje priključnog stroja je 75.000 eura", kaže i dodaje da zanimanje postoji i to mahom od poljoprivrednika koji imaju od 10 do 50 ha obradivih površina.

Ako se koristi 200 dana u godini u dvije smjene, investicija će se isplatiti između 12 i 18 mjeseci.


Tagovi

Robot Agar Marko Tamburić Robot pastir Malčiranje Prskanje Srednji proizvođači Električni pogon


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja