Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akvizicija
  • 15.07.2024. 08:30

Agencija za tržišno natjecanje dopustila Agronomu preuzimanje Ruris Agra

Drže da nije riječ o koncentraciji koja bi mogla imati negativan učinak na tržišno natjecanje budući da se ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 308
  • 25
  • 0

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom koncentraciju koja nastaje stjecanjem izravne kontrole Agronoma d.o.o. nad tvrtkom Ruris Agro d.o.o.

Drže da nije riječ o koncentraciji koja bi mogla imati negativan učinak na tržišno natjecanje budući da se ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije.

Agronom je dio Agrofert Grupe, sa sjedištem u Češkoj, koja je aktivna u djelatnostima vezanim uz kemijsku industriju, prehrambenu industriju, poljoprivredu, distribuciju poljoprivrednih i građevinskih strojeva i vozila te djelatnosti povezane sa šumarskim sektorom, obnovljivim izvorima energije i goriva, logistike i medija.

Ruris Agro, sa sjedištem u Županji, obavlja djelatnosti otkupa i veleprodaje žitarica i uljarica, najviše pšenice i soje te veleprodaje i maloprodaje poljoprivrednog materijala kao što je gnojivo, sjeme, sredstva za zaštitu bilja te ostalo.

Prvenstveno će, navode, imati učinak na mjerodavnim tržištima otkupa žitarica i uljarica (merkantilne robe), trgovine na veliko žitaricama i uljaricama, trgovine na veliko repromaterijalom (sjemenom, gnojivom i sredstvima za zaštitu bilja) te trgovine na malo sjemenom, gnojivom, sredstvima za zaštitu bilja i drugog repromaterijala u specijaliziranim prodavaonicama, tzv. poljoprivrednim ljekarnama, u Republici Hrvatskoj.

Podsjećaju i da je Agronom prisutan na teritoriju RH u odnosu na ugovaranje ratarske poljoprivredne proizvodnje s kooperantima, trgovinu i servisiranje traktora i ostale poljoprivredne mehanizacije, proizvodnju stočne hrane, proizvodnju sjemenske pšenice, ječma i soje, tovom svinja i junadi te ratarskom poljoprivrednom proizvodnjom i sjemenarstvom.

Provedbom predmetne koncentracije namjera je Agroferta postići dodatnu diversifikaciju te produbiti sinergiju u opsegu poslovanja sudionika koncentracije, budući da su i prije jedan drugome bili dobavljač poljoprivrednog repromaterijala te s obzirom da je Agrofert do sada u manjoj mjeri bio prisutan na području na kojem je smješteno poslovanje Ruris Agra.


Tagovi

Agronom Ruris Agro AZTN Preuzimanje Tržišna koncentracija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".