Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće EU
  • 13.09.2024. 12:00

Agrar i demografija među prioritetima Orbanovog predsjedavanja Vijećem EU

Mađarska je s 1. srpnja preuzela predsjedavanja Vijećem EU. Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, koja se održava idućega tjedna, predstavit će prioritete

Foto: Shutterstock/Gints Ivuskans
  • 187
  • 15
  • 0

Na idućoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, a koja će se održati od 16. do 19. rujna očekuju se ključne rasprave o aktualnim europskim i globalnim temama.

U srijedu će mađarski premijer Viktor Orban predstaviti prioritete 6-mjesečnog predsjedavanja Vijećem EU, a koje je ta zemlja preuzela 1. srpnja. 

Među njima su i agrarna politika EU-a usmjerena na poljoprivrednike, rješavanje demografskih izazova kao i dosljedna politika proširenja koja se temelji na zaslugama. 

Istovremeno, Parlament komentira kako je tijekom zakonodavnog razdoblja 2019. - 2024. u više navrata osudio namjerne i sustavne napore mađarske vlade da ugrozi vrijednosti EU-a i prijetnju koju ona predstavlja za institucije i fondove EU-a. Navode kako su zastupnici izrazili ozbiljnu sumnju u sposobnost vlade Viktora Orbana da vjerodostojno ispuni svoju ulogu predvodnika Vijeća. 

Također, Parlament smatra da se stanje pogoršalo od pokretanja postupka iz članka 7. stavka 1. Ugovora o Europskoj uniji, do te mjere da se Mađarska više ne može smatrati potpunom demokracijom.


Tagovi

Viktor Orban Vijeće EU Predsjedavanje Vijećem EU Mađarska Europski parlament Ugrožena demokracija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.