Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ambrozija
  • 09.08.2024. 13:00

Agresivnu ambroziju ste dužni suzbiti, ovo su načini

Uklanjanje je obveza korisnika potpora (Uvjetovanost, GAEC 8), ali i svih drugih vlasnika i korisnika poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, poručuju iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/arhivafoto15.gmail.com
  • 219
  • 56
  • 0

Vlasnici obradivog i neobradivog zemljišta, šuma i lovišta, te ovlaštenici koji upravljaju površinama uz vodotoke i kanale, površinama uz javne prometnice i željezničke pruge, površinama u parkovima i drugim zelenim površinama obavezni su redovito tijekom sezone provoditi mjere za uklanjanje ambrozije, ističu iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. 

Regulirano je to Naredbom o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (Ambrosia artemisifolia). 

"Vrlo je važno da uklanjanje treba izvršiti prije cvatnje kako bi se spriječilo oslobađanje peludi koja izaziva alergije kod ljudi i daljnje širenje ovog korova sjemenom", istaknula je viša stručna savjetnica Marina Kršić, mag. ing. agr.

Mjere suzbijanja

Suzbijanje biljke poznate i kao partizanka ili limundžik, moguće je agrotehničkim, mehaničkim i kemijskim mjerama. Agrotehničke podrazumijevaju pridržavanje plodoreda i pravovremenu i pravilnu obradu tla. Osim toga, pravovremena sjetva i gnojidba kultura te višekratno prašenje strništa i neobrađenih površina pomažu u smanjenju širenja.

Ambrozija opasna i za stoku. Kako se kemijski i ekološki izboriti s ovim korovom?

Uklanjanje je moguće izvršiti i mehanički. Redovita, višekratna košnja, međuredna kultivacija, okopavanje, pljevidba i pročupavanje biljaka učinkovite su metode. Nadzor nad provedbom ove mjere provode poljoprivredna, fitosanitarna i šumarska inspekcija. 

Kemijski se ova biljka može suzbiti uporabom učinkovitih herbicida na osnovi glifosata koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj za suzbijanje ambrozije. Treba ih koristiti u skladu s uputama za primjenu priloženim uz sredstvo.

Suzbijanje korova nakon žetve

Iz Uprave također podsjećaju poljoprivrednike na mogućnost suzbijanja korova nakon žetve žitarica – na strništima. To uključuje smanjenje broja jednogodišnjih i višegodišnjih korova poput pirike, osjaka i divljeg sirka. 

Kako pojašnjava viša stručna savjetnica Mirta Križanić Božurić, dipl.ing., nakon žetve potrebno je ukloniti slamu i pustiti da korovi izrastu do visine 20-40 cm te primijeniti jedan od neselektivnih (tzv. totalnih) herbicida. U RH dozvolu za tu namjenu imaju herbicidi na osnovi glifosata.

Ističe, navedeni herbicidi koriste se i za suzbijanje ambrozije, čije uklanjanje je obveza korisnika državnih potpora (Uvjetovanost, GAEC 8), ali i svih drugih vlasnika i korisnika poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta. 

Evidencija i podaci o sredstvima

"Važno je voditi računa o karenci primijenjenog sredstva. Sve korištene pripravke upisivati u evidenciju korištenih sredstava za zaštitu bilja. Pridržavati se uputa na etiketi primijenjenog sredstva", upozorila je voditeljica službe Ana-Marija Čajkulić, dipl. ing. agr


Tagovi

Ambrozija Mjere suzbijanja Alergije Kemijsko uklanjanje ambrozije Mehaničko uklanjanje ambrozije Agrotehničko uklanjanje ambrozije


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Priroda, vrijeme i strpljenje su tri velika liječnika"
#RuralFoto #Životinje