Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vijesti
  • 31.10.2023. 15:00

Agrifish: Hrvatska i Slovenija zatražile hitnu financijsku potporu poljoprivrednicima

Poljoprivrednicima je opstanak doveden u pitanje zbog raznih faktora na koje ne mogu utjecati, poručile su delagacije Hrvatske i Slovenije na Vijeću za poljoprivredu i ribarstvo EU

Foto: Karolina Rastija
  • 3.781
  • 276
  • 1

Delegacije Hrvatske i Slovenije su uputile poziv za uvođenje mehanizma hitne financijske potpore od strane Europske unije za poljoprivrednike koji su pogođeni trenutnim krizama. Oni su svoj prijedlog iznijeli prije sastanka Vijeća EU za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH).

Velik utjecaj na poljoprivredni sektor

Naveli su kako je poljoprivredno-prehrambeni sektor pod velikim djelovanjem vanjskih faktora na koje nema utjecaja, a koji djeluju na ekstremnu promjenjivost cijena. Istaknut je efekt prirodnih katastrofa, prvenstveno suše, potresa, požara i njihovog razornog djelovanja. Veliki problem je pojava zaraznih bolesti domaćih životinja, što je umanjilo financijsku stabilnost stočara, ali i stabilnost cijelog lanca od proizvodnje do opskrbe potrošača.

Mnogi poljoprivrednici su, kako tvrde, morali odustati od daljnjeg razvoja na svojim imanja, kupovine opreme, širenja proizvodnje u takvim uvjetima. Ovakva situacija, dodaju, ugrožava ispunjavanje ciljeva koji su zacrtani u ZPP-u. Prijedlog su podržale Bugarska, Cipar, Portugal, Mađarska i Malta.

Neophodna financijska pomoć

U svom obraćanju poručili su da se odgovornost ne može prenijeti na poljoprivredne proizvođače, jer ne mogu predvidjeti takva događanja i reakcije na novonastale situacije premašuje njihove snage. Rečeno je da su različite države podložne različitim izazovima i problemima i da zbog toga ne smije postojati diskriminacija prilikom određivanja koji događaji ispunjavaju uvjete za dodatnu financijsku pomoć.

Unutar ZPP-a postoji prostor za poboljšanje koje bi se usmjerilo za bolje upravljanje rizicima i kako bi se ojačali mehanizmi brzog odgovora i pomoći poljoprivrednicima u krizi. Predloženi pristup bi omogućio državama članicama da usmjere pomoć onima kojima najviše treba na brz i efikasan način uz što manje nepotrebnih proceduralnih i administrativnih ograničenja.

Intervencija bi dala mogućnost hitnog mehanizma financijske potpore u slučaju krize, što ne bi prelazilo dva posto ukupnog nacionalnog proračuna Strateškog plana ZPP-a. Države članice bi imale mogućnost odobravanja dodatnih sredstava.

Ovakva pomoć bi bila odobrena u slučajevima prirodnih katastrofa, iznenadnih oscilacija cijena i/ili troškova proizvodnje većim od 20 posto u odnosu na isti period prošle godine, kod pojave zaraznih bolesti životinja i biljnih štetnika. 


Tagovi

Hitna pomoć poljoprivrednicima Poljoprivrednici u krizi Poljoprivreda i ribarstvo ZPP Hrvatska Slovenija Vijeće Europske unije


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"