Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRIVI
  • 21.12.2023. 10:30

AGRIVI unaprjeđuje alarm za mogućnost pojave štetnika

Domaća agrotehnološka tvrtka AGRIVI partner je na europskom projektu u kojem će ispitivati mijenja li se ponašanje štetnika kao odgovor na promjenu klimatskih uvjeta

Foto: AK grafika
  • 694
  • 95
  • 0

Uz mnoge izazove s kojima su poljoprivrednici danas suočeni, bolesti i insekti predstavljaju uvijek prisutnu prijetnju, stoga je njihova učinkovita kontrola neophodan dio održivih poljoprivrednih praksi.

Raširene invazije štetnika ne samo da ugrožavaju prinos usjeva, već imaju i utjecaj na cjelokupne ekosustave i kvalitetu usjeva. Uz to, potencijalni rizik za ljudsko zdravlje koje predstavljaju pesticidi ističu kritičnu važnost regulatornih okvira za njihovu upotrebu.

Stoga je borba protiv štetnika ključna tema današnjeg poljoprivredno-prehrambenog sustava, a tehnologija može predstavljati itekako dobrog saveznika u tome. Jedan od načina na koji tehnologija može pomoći prvenstveno u preventivi i pravovremenoj zaštiti su sustavi alarma koje je u svom softveru za upravljanjem poljoprivrednom proizvodnjom razvila domaća agrotehnološka tvrtka AGRIVI

Sustavi alarma za detekciju mogućnosti pojave štetnika

U svom softveru imaju integriran algoritam za pojavu bolesti i insekata koji radi na način da ima definirane vremenske uvjete za njihovu pojavu, poput temperature, vlage zraka, pojave oborina te definiranu količinu i vrijeme trajanja takvih uvjeta. AGRIVI-jev softver ima postavljene alarme za 500-ak bolesti i insekata i za oko 100 najčešćih kultura koje se proizvode globalno od jabuke i pšenice, pa do nekih egzotičnijih kultura kao što su kasava (manikoa), banana, kakao i sl.

"Kada se u određenim postotcima vremenski uvjeti koje prati naš softver preklope sa stvarnim vremenskim uvjetima na lokaciji, poljoprivredniku, odnosno korisniku softvera aktivira se alarm koji ga obavještava kako postoji velika vjerojatnost da će doći do pojave štetnika, nakon čega poljoprivrednik treba obaviti izviđanje kako bi potvrdio postojanje štetnika te se pravovremeno zaštitio", objasnila je Tanja Folnović, stručnjakinja za digitalnu agronomiju i voditeljica tima za podršku korisnika u AGRIVI-ju.

vd
Tanja Folnović iz tvrtke AGRIVI (Foto: AGRIVI)

Kako bi dodatno unaprijedili svoj algoritam za predikciju vremenskih uvjeta i mogućnosti pojave štetnika, sudjeluju na trogodišnjem europskom projektu Extreme Food Risk Analysis (EFRA) koji je usmjeren na unaprjeđenje prevencije rizika u proizvodnji hrane pomoću umjetne inteligencije. Cilj projekta je razviti prvi siguran, zeleni podatkovni prostor s omogućenom analitikom, za prevenciju rizika u proizvodnji hrane pomoću umjetne inteligencije.

Ponašanje štetnika utjecajem promjene klimatskih uvjeta

AGRIVI je jedan od devet partnera iz sedam europskih zemalja, te će u sklopu projekta ispitivati mijenja li se ponašanje štetnika kao odgovor na promjenu klimatskih uvjeta.

"Svjesni smo kako su klimatske promjene uzrokovale i promjenu vremenskih uvjeta, a upravo oni mogu izazvati pojavu bolesti i insekata koji se možda na nekoj lokaciji inače nisu pojavljivali. Naš softver ima definirane vremenske uvjete na temelju kojih se alarmi za štetnike pojavljuju korisnicima. Međutim, mi nemamo uvijek povratnu informaciju je li se štetnik zaista pojavio ili ne, jer to ovisi isključivo hoće li nakon našeg alarma poljoprivrednik izvidjeti situaciju u polju i to registrirati u softveru ili da će registrirati korištenje zaštitnog sredstva kako bi zaštitio usjev", istaknula je.

Kroz pilot projekt koji kreće u 2024. godini i koji će se provoditi s poljoprivrednicima u tri europske zemlje kroz jednu vegetacijsku sezonu na različitim voćarskim, povrtlarskim i ratarskim kulturama, krenut će s konkretnim ispitivanjem na terenu i to s dva cilja, kako objašnjava Folnović. 

"Ispitivanja u sklopu EFRA projekta provodit ćemo s dva cilja. Prvi kako bismo vidjeli za trenutne uvjete koje imamo u našem softveru jesu li oni na pojedinim lokacijama i za pojedine kulture točni i u kojem postotku. Drugi cilj je da dobijemo informaciju je li poljoprivrednik zabilježio pojavu štetnika na nekoj lokaciji i kulturi, a naš softver pritom nije aktivirao alarm. To će nam ispitivanje omogućiti da provjerimo imamo li tog štetnika u našoj bazi, te ako imamo jesu li bili drugačiji vremenski uvjeti pojavljivanja štetnika pa ćemo mijenjati uvjete ili ga uopće nismo imali zabilježenog u bazi te ćemo s tom informacijom moći poboljšati i nadopuniti našu bazu", istaknula je.

Partneri u projektu koristit će tehnologije strojnog učenja (machine learning) za potrebe unaprijeđenja točnosti algoritma, temeljenih na analizi prikupljenih podataka unutar AGRIVI softvera tijekom ispitivanja.

Pravovremena reakcija i preventiva ključni

Mnogi bi se poljoprivrednici složili kako ipak bez korištenja zaštitnih sredstava na biljkama nema niti adekvatne zaštite usjeva, što i je točno. No, dokazano je da je pravovremena zaštita najvažniji korak u sprječavanju smanjenja prinosa zbog štetnika. 

Tehnologija predikcije kao što su AGRIVI-jevi alarmi za detekciju štetnika mogu pomoći poljoprivrednicima da reagiraju preventivno i na vrijeme, i na taj način osiguraju zdraviji prinos, štite okoliš i uštede novac.

"Glavna uloga naših alarma je da upozori korisnike da postoji velika mogućnost pojave štetnika, što je itekako važno kada se radi o ekonomski značajnom štetniku za kojeg poljoprivrednici znaju da je šteta zagarantirana ako preventivno ne tretiraju usjev. Stoga je ovakav način prevencije važan jer omogućuje poljoprivrednicima informaciju baziranu na stvarnim podacima zbog čega mogu reagirati na vrijeme. Ako se radi o ekonomski značajnom štetniku, ovakav pristup dovodi do zaštite usjeva, smanjenja gubitka prinosa, ali i zaštite okoliša i pridonosi održivijim poljoprivrednim praksama u konačnici", zaključila je Folnović.  

Digitalizacija poljoprivrede temelj je poslovanja ove tvrtke koja omogućuje poljoprivrednicima da se s oslanjanja na tradicionalne prakse preusmjere na donošenje odluka temeljenih na stvarnim podacima i činjenicama, kao i da se u proizvodnji koriste pravovremenim uvidima te implementiraju najnovija znanja i najbolje prakse.

Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Europska unija, Europska komisija niti tijelo koje dodjeljuje potporu ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Naslovna foto: Depositphotos/alex862.yandex.ru, orestligetka.ukr.net


Tagovi

AGRIVI Tanja Folnović Extreme Food Risk Analysis Alarm za štetnike Klimatske promjene Ponašanje štetnika Europska unija Europski projekt Pravovremena zaštita


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

AGRIVI d.o.o.

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda