Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Intervju
  • 14.06.2023. 13:30
  • Osječko-baranjska, Koška

Alojzije Jerković - od prakse kod oca do uspješnog poduzetnika

Preko 30 godina rada broji tvrtka Jerković d.o.o. koja je poznati distributer za Claas, Horsch, Strauttman, Guttler i Trimble poljoprivrednu opremu i strojeve. Tim povodom razgovarali smo s vlasnikom, Alojzijem Jerkovićem.

Foto: Martina Pavlović
  • 3.248
  • 480
  • 1

Tvrtka Jerković d.o.o. iz Koške poznati je distributer za Claas traktore i kombajne u Republici Hrvatskoj, a u ponudi imaju i druge brendove bitne za obradu tla i poljoprivrednu proizvodnju. Lani su obilježili 30. godišnjicu svog rada, a upravo to bio je povod razgovara s Alojzijem Jerkovićem, vlasnikom i direktorom.

Impresivan je broj uspješnih godina rada iza vas, po čemu pamtite početke poslovanja?

Trideset godina rada tvrtke od daleke 1992. do 2022. je zaista brzo prošlo. Sjećam se početaka, osnivačkih akata, pravnih stvari i toga da je trebalo uložiti u alate i strojeve. To je bilo izuzetno teško pogotovo jer u ono vrijeme nije bilo podrške financijskih institucija.

Posuđivao se novac od rodbine i prijatelja. Nije bilo lako, ali ponosan sam na to. Kada samo odlučili osnovati d.o.o. pred nama je bio veliki izazov, no pokazalo se da je sve išlo u dobrom smjeru.

Od 1992. do 1995. je nositelj i vlasnik bio moj otac. Međutim, on je zbog svojih godina i vremena koje dolazi odlučio da pojednostavimo tu priču i tako sam ja na čelu firme od 1995.

Na praksu u svoje dvorište

Završio sam srednju školu za automehaničara i praksu sam obavljao kod kuće. Sjećam se da su svi kolege bili ljubomorni jer su mislili da ću biti kod kuće, bit će mi super i neću morati ništa raditi, provući ću se. Međutim, ta priča je bila suprotna.

Tri generacije Jerkovića na svečanom obilježavanju godišnjice tvrtke (Foto: Vedran Stapić)

Nije mi bilo teško, a otac je bio vrlo strog i postavio je jasne ciljeve koji su se morali izvršavati. Određena radna disciplina i ozbiljnost su morali postojati. Od njega sam naučio što su radne navike i uvažavanje svih mojih budućih kupaca i partnera te izgradnja odnosa s njima. Upravo to je dovelo do toga da možemo stasati na tržištu.

Koliko zaposlenika danas broji vaša tvrtka i kakvi su planovi?

Brojimo 30-ak zaposlenih. Za neke marke koje zastupamo pokrivamo teritorij cijele Hrvatske, a za neke pola našeg tržišta. Ne bi se za sada širili u druge krajeve i regije dok to eventualno ne bude bilo pokazano dvostruko u smjeru financija, razvoja i potreba tržišta. Vidjet ćemo što će reći tržište, ali spremni smo za daljnje izazove.

Zastupate svjetski poznate brendove, imate li u planu i dalje širiti ponudu?

Zastupamo Claas kao glavni brend, Horsch priključke, tvrtku Strautmann koja proizvodi mikser prikolice za hranidbu stoke i samoutovarne prikolice za sjenažu. Zatim firmu Müthing koja proizvodi kvalitetne malčere, a oni su sada u našoj poljoprivrednoj proizvodnji jako bitni zbog biljnih ostataka koji se trebaju usitnjavati i unositi u tlo.

Tvrtka Jerković postala zastupnik za Müthing malčere

Tu je još firma Trimble koja je uključujući ostale grane jedan od glavnih nositelja precizne poljoprivrede i satelitskih sustava za gibanje strojeva u pravcu po njivama. Zastupamo dansku tvrtku za uzimanje uzoraka koja je vezana s firmom Polaris. To su naši osnovni brendovi. U budućnosti možda bude nešto u smjeru prikolica i pretovarnog transportnog programa, ali otprilike to je to.

Izgradili novi poslovni centar u rodnom selu

Koji je po Vama najveći dosadašnji uspjeh tvrtke?

Teško je reći što je najveći uspjeh tvrtke, ali je definitivno prepoznavanje odnosa s kupcima i izgradnja novog poslovnog centra kojim smo postavili nove standarde kako bi još više mogli zadovoljiti naše stranke. Mislim da je to jedan od najvećih uspjeha.

Claas strojevi na ovogodišnjem FarmShow-u 

Novi poslovni prostor izgradili ste upravo u svojoj rodnoj Koški. Koje su prednosti pozicioniranja firme u manjem mjestu?

Za Košku sam vezan jer sam tamo rođen. Mislim da prednost nekog većeg mjesta s nekom boljom infrastrukturom u odnosu na ovo sigurno ne bi dalo bolji rezultat. Nalazimo se nedaleko urbanog dijela, van smo sela, oko njiva u kojima možemo vršiti prezentacije i to su nam velike prednosti koje u bilo kojoj industrijskoj zoni ne bi imali. Mislim da se ni jedna slična tvrtka ne može pohvaliti s površinom preko dva hektara.

Ostvarili rast prodaje traktora i u krizi

Iza svih distributera je kriza s isporukama strojeva, no vi ste ipak zabilježili rast prodaje.

Kao i kod svih, i kod nas je bilo vrlo teška situacija. Međutim, Claas je to na vrijeme prepoznao. Oko 50 posto kombajna je isporučio, a isto toliko ih je dao zamjenskih. Tako da je s te strane kod nas vrlo dobro prošlo. Moram priznati da smo imali poteškoće s isporukama traktora. Morali smo naručivati veće lagere da bi bili sigurniji da ćemo imati strojeve koje možemo prodati.

Sve u svemu mogu reći da je, na sreću, sve dobro završilo. Od covid krize, ali i ovoj geopolitičkoj zbog rata u Ukrajini i energetskoj, mi smo ostvarili rast prodaje traktora. Koliko god je to bilo otežavajuće imali smo pozitivan trend.

Rasla prodaja Claas traktora

Prošle godine suša, ove godine poplave i najavljene niske otkupne cijene žitarica. Koliko će to utjecati na prodaju poljoprivredne mehanizacije? 

Svakako da hoće. Poljoprivredna proizvodnja je jedina u kojoj ne možete planirati i biti sigurni da ćete planove izvršiti. Naravno da su bitni vremenski uvjeti što se tiče same proizvodnje, ali i kretanje cijena tih proizvoda. Kada ih proizvedete da se možete naplatiti odnosno utržiti ih. To će sigurno imati efekt na kupovinu, daljnje dogovore i planiranja te njihovo izvršenje.

Važni su servis i rezervni dijelovi, ali i edukacije radnika

Imate brojne, vjerne kupce. Što je presudno kod odluke o kupnji?

Imamo kupce iz svih sektora gospodarstava, od onih manjih pa do velikih tvrtki koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Šarolik je profil kupaca koji nas prate. Zasigurno da je kvaliteta strojeva prepoznata, ali nije ona presudni faktor.

Jedan brend treba imati ozbiljno organizirane elemente poput dobrog marketinga, prodaje, prezentacije pa iza toga obuke tih korisnika, dostupnost rezervnih dijelova i servisne službe. Ako to sve ukombiniramo kao faktore po čemu se jedan brend prepoznaje, onda cijena nije na prvom mjestu. Za mene je najbitnija stvar pouzdanost, kvaliteta, servis te rezervni dijelovi.

Ističete da vaši zaposlenici odlaze na brojne edukacije? 

Tehnika se brzo razvija. Kako zaposlenici koji su u prodaji i marketingu, tako i oni koji su u post prodaji, servisu i rezervnim dijelovima te mehaničari, često borave izvan Hrvatske na obukama. Na bazi godine mi imamo 25 do 30 raznih predavanja i to je neophodno. Da to nemamo ne bismo mogli raditi.


Tagovi

Alojz Jerković Intervju Jerković Claas Poljoprivredna mehanizacija Rad tvrtke


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner