Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iz bolnice
  • 05.07.2024. 11:45
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Amir Bikić: Sve me boli, podrška kolega za mene je neprocjenjiva, nisu me zvali ministri

Poljoprivrednik ozlijeđen tijekom jučerašnjeg brutalnog uhićenja u Odžaku, u BiH, javio se Agroklubu iz bolnice. Jutros je kaže imao nove pretrage, trpi jake bolove.

Foto: UP "Žito"
  • 209
  • 0
  • 0

Slomljeno rebro, napuknuta vilica, natečen vrat i otežano disanje, rezultat je policijske brutalnosti tijekom uhićenja poljoprivrednika Amira Bikića u Odžaku, u susjednoj BiH. "Bit će bolje, ako Bog da", prve su riječi koje nam je izgovorio jutros iz bolnice u Orašju.

Smogao je tek toliko snage izgovoriti nekoliko rečenica. Iako trpi velike bolove, poniženost najviše boli.

"Dobivam lijekove protiv bolova pa ih smanje koliko, toliko. A što se tiče poniženosti, ja sam četiri godine ratovao za ovu državu, evo kako mi je vraćeno", kaže Bikić.

"Sve me boli"

Na objavljenim snimkama vidi se da je policija bespotrebno upotrijebila silu, gdje je više njih na zemlji držalo poljoprivrednika licem ka tlu. Pri tom je jedan od policajaca sjeo na njega, drugi mu držao vrat nogama i rukama. Policijskoj brutalnosti je svjedočilo tridesetak okupljenih poljoprivrednika.

Sramotne scene u Odžaku: Policija brutalno hapsi poljoprivrednika

Amir nam je ispričao što se događalo nakon što su ga odveli u policijsku stanicu:

"Prvo su me odvezli u Dom zdravlja, doktor me pregledao na brzinu, onda u policiju. Međutim meni su počeli sve jači bolovi, ponovo su me odveli u Dom zdravlja i tada su me snimali, pa sam opet vraćen u policiju. Nakon 10-15 minuta su zvali iz Doma zdravlja da ponovo slikaju jer nešto nije u redu, tada su vidjeli da mi je slomljeno rebro. Ja sam trebao ostati u pritvoru, ali su me odmah pustili na slobodu iz policije kada je doktor rekao da moram u bolnicu, da ne bi bili obavezni prema meni", ispričao nam je Bikić navodeći da je sve ovo vrijeme trpio jake bolove.

Tek po dolasku u bolnicu dobio je lijek koji je umanjio tegobe. Jutros je imao nove pretrage. "Čitavog su me snimali, vrat, glavu, rebra jer me sve boli. Naša policija bi trebala onako kriminalce hvatati, kao što su mene", kaže naš sagovornik.

Nema posustajanja

Unatoč bolovima i poniženju, ponosan je i svoju bitku će nastaviti pravnim putem. Potvrdio je da će tužbe biti podnesene protiv svih koji su odgovorni za ovo što je preživio. Puno mu znači i podrška kolega i građana koji će se danas u podne okupiti na mirnom prosvjedu u ovom gradu nadomak hrvatske granice. 

"Nema posustajanja. Ne mogu opisati koliko mi znači podrška kolega i što će se okupiti na mirnom protestu, to je za mene neprocjenjivo", poručuje Amir i dodaje da su mu mnogi došli u posjet. No, s druge strane, posjet, pa čak i poziv bilo koga od nadležnih su izostali.

"Nitko s te druge strane nije došao, čak me nitko nije pozvao ni iz policije ni iz ministarstava", dodaje na kraju našeg razgovora.

Priopćenje MUP-a, osuda ministra 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Posavskog kantona oglasilo se jučer povodom nemilih scena u Odžaku. Kako su naveli u svom priopćenju, Policijska stanica Odžak je u četvrtak, u 9.30 sati zaprimila prijavu o neovlaštenoj obradi poljoprivrednog zemljišta na lokalitetu zvanom "Čopor".

Na licu mjesta zatekli su grupu građana te poduzeli službene radnje legitimiranja zatečenih osoba. 

"Jedna muška osoba fizički je napala policijske službenike koji su u skladu sa zakonom i policijskim ovlastima istu osobu uz upotrebu sredstava prisile fizičke snage i sredstava za vezivanje lišili slobode zbog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti", rekao je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova PK, Miroslav Džebić.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić osudio je bespotrebnu upotrebu sile nad poljoprivrednicima Odžaka od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona. Oštro su reagirala i poljoprivredna udruženja iz FBiH, a za danas u 12 najavljen je prosvjed ispred zgrade policije. 


Tagovi

Povrijeđen poljoprivrednik Uhapšen poljoprivrednik Odžak Amir Bikić Slomljeno rebro Napuknuta vilica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja