Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza tla
  • 23.06.2023. 09:00
  • Osječko-baranjska, Koška

Analiza tla pomoću UTV-a - kako ju ugovoriti?

Na UTV-u se nalazi stroj koji uzima uzorke tla, a po parceli se kreće prema unaprijed zadanim koordinatama stručnjaka iz Odjela precizne poljoprivrede tvrtke Jerković d.o.o.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.874
  • 145
  • 0

Bile one u privatnom ili državnom vlasništvu na svim poljoprivrednim površinama upisanim u ARKOD (jednake ili veće od 1 ha) mora biti obavljena analiza tla i to minimalno svake četiri godine. 

Zbog zakonske potrebe za time, ali i velike potražnje tvrtka Jerković d.o.o. iz Koške u ponudi ima uzimanje uzoraka tla pomoću uzorkivača smještenog na UTV vozilu.

"On se brže kreće po površini, a prednost je što se veći broj uzoraka može uzeti u manje vremena", kaže nam Davor Rac iz njihovog Odjela precizne poljoprivrede.

Osim toga, ovaj stroj na sebi ima hidraulični čekić koji omogućava ulazak i u ona zbijena, teška te skeletna tla na dubinu od 30 cm. "Sonda ulazi u tlo te pri dolasku na zadana dubinu uzorkovanja započinje rotaciju pri kojoj se odsijeca tlo duž zadane dubine. U uvjetima težeg odsijecanja moguće je obaviti dodatnu rotaciju sonde", napominje naš sugovornik.

Kako bi se ostvario okomiti ulaz sonde u tlo, stroj je opremljen nivelacijskom stopom, koja isključuje mogućnost prikupljanja ne reprezentativnog uzorka. "Također, u slučaju da sonda ne postigne zadanu dubinu uzorkovanja, automatski će se vratiti u početni položaj, a djelomično uzeti uzorak neće biti pohranjen s ranije uzetim poduzorcima", dodaje Rac.

Vozilo sa sondom na terenu (Foto: Jerković d.o.o.)

Kaže nam da je takav način uzimanja uzoraka sondom ima prednost u odnosu na korištenje svrdla jer ona uzimaju veći postotak površinskog sloja tla, a ne kompletnog horizonta.

Softverska priprema uzorkovanja tla bazirana je na satelitskim snimkama, gdje se koriste različiti vegetacijski indeksi, ali i indeksi koji služe za nadzor i korekciju. "Važnost korištenja većeg broja multi-spektralnih indeksa je u tome da se postigne viša razina točnosti te isključe moguće pogreške", pojašnjava naš sugovornik. 

Nakon toga priprema izrađena u programu se prebacuje na terenski uređaj u vozilu, koji omogućuje navigaciju do zadanih koordinata mjesta uzorkovanja. 

Analizu radi ovlašteni laboratorij kojemu tvrtka Jerković dostavlja uzorke. Ona uključuje standardne elemente (pH tla, razinu humusa, kalija, fosfora...) i mehaničku strukturu tla. "Mogu se zatražiti i dodatne analize na pojedine mikroelemente kao i karte varijabilne gnojidbe", dodaje poručivši da priprema za uzimanje uzoraka od strane njihove tvrtke traje jedan dan, a oni potom izlaze na teren kod poljoprivrednika.  

Za više informacija javite se na jedan od niže navedenih kontakata tvrtke Jerković. 


Tagovi

Analiza tla Uzorci Davor Rac UTV


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner