Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Intelektualno vlasništvo
  • 23.06.2023. 15:00

Apple se bori za jabuku - na udaru kompanija stara 111 godina

To je najstarija i najveća organizacija proizvođača voća u Švicarskoj koja brine da će možda morati promijeniti svoj logo, jer Apple, tehnološki gigant, pokušava steći prava intelektualnog vlasništva nad prikazima plodova ovog voća

Foto: Depositphoto/dbriyul
  • 550
  • 33
  • 0

Kompanija Apple je postigla novi nivo uskraćujući pravo drugim da koriste jabuku kao logo. Ovaj put pokušava dobiti zaštitni znak na svim prikazima ploda jabuke, izvještava Wired. Sada je na udaru švicarska kompanija Fruit Union Suisse koja je stara 111 godina i kao logo ima crvenu jabuku s bijelim križem što podsjeća na nacionalnu zastavu ove države.

Prava intelektualnog vlasništva

To je najstarija i najveća organizacija proizvođača voća u Švicarskoj koja brine da će možda morati promijeniti svoj logo, jer Apple, tehnološki gigant, pokušava steći prava intelektualnog vlasništva nad prikazima plodova ovog voća.

Jimmy Mariéthoz, direktor Fruit Union Suisse, kaže da im je teško shvatiti postupak, jer se ne radi o pokušaju zaštite loga.

"Njihov cilj je posjedovanje prava na jabuku, što je za nas nešto zaista univerzalno... što bi svima trebalo biti besplatno za korištenje."

Čija je jabuka?

Slučaj koji je zbunio švicarske voćare je dio globalnog trenda, jer je Apple uputio slične zahtjeve desetinama autoriteta za intelektualno vlasništvo širom svijeta, s različitim stupnjem uspjeha. Na zahtjev su pristale vlasti Japana, Turske, Izraela i Jermenije. To je dio cvjetanja globalne industrije prava intelektualnog vlasništva koja potiče kompanije da se takmiče oko zaštitnih znakova koji im zapravo nisu potrebni.

Slučaj u Švicarskoj potiče iz 2017. kada je ova američka kompanija podnijela zahtjev Švicarskom institutu za intelektualno vlasništvo IPI tražeći prava za realističan, crno-bijeli prikaz sorte jabuke poznate kao Granny Smith - generička zelena jabuka. IPI je djelomično odobrio zahtjev prošle jeseni, rekavši da Apple može imati prava koja se odnose samo na neke od dobara koje želi, pozivajući se na pravni princip koji uzima u obzir generičke slike zajedničkih dobara, poput jabuke, koje trebaju biti u javnom vlasništvu.

Kompanija je uložila žalbu samo za proizvode za koje je IPI odbio žig. Postupak je još u tijeku i sve pojedinosti se ne mogu otkriti.


Tagovi

Apple Logo Jimmy Mariéthoz Opće dobro Znak jabuke Intelektualno vlasništvo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje