Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opasnost za pčele
  • 13.06.2023. 18:00

Azijski stršljen pojede do 11 kg kukaca - najviše medonosnih pčela

Posebno vole komarce, manje ose i pčele. U sezoni pojedu do 11 kg kukaca, a prvenstveno su bazirani na hvatanju medonosnih pčela. Pojedu ih puno, puno više nego europski stršljeni

Foto: Wikimedia commons/ Charles J. Sharp
  • 2.785
  • 230
  • 0

Azijski stršljen Vespa velutina nigrithorax se širi Europom, a najviše strepe pčelari. Ova uvezena vrsta potječe iz Južne Azije i rasprostranjena je od istočne obale do juga Kine.

Svi potječu od jedne matice

Na europskom kontinentu prvi put je registriran 2004. godine i od tada je sve više prisutan. Otkrivene su kolonije u Španjolskoj, Portugalu, Italiji i Švicarskoj, a od 2014. ih ima i u Njemačkoj, pišea Agrarheute

Genetska istraživanja su pokazala da svi potječu od jedne matice i pojavljuje se samo u tamnoj obojenosti. Nešto je manji od domaćeg stršljena, ali mu je tijelo tamnije s narančastim prednjim dijelom. Izuzetno su dobri lovci. Gnijezda gradi u krošnjama drveća u kojima ima do 2.000 jedinki s maticom.

Lovci na pčele

Na njihovom meniju su razni insekti, a posebno vole komarce, manje ose i pčele. U sezoni pojedu do 11 kg kukaca, a prvenstveno su bazirani na hvatanju medonosnih pčela koje čine i do 85 posto njihovog jelovnika. To je ogromna razlika u odnosu na domaćeg stršljena kod kojeg one čine samo pet posto hrane. Azijske medonosne pčele su razvile efikasnu strategiju obrane od ovog štetnika. Kada stršljen krene u napad, one ga okruže, nabijaju se oko njega i povećavaju temperaturu dok ne ugine.

Europske pčele se ne znaju ovako obraniti. 

Nisu agresivni prema ljudima, ali... 

Za sada se pokušavaju suzbiti gnijezda ove vrste u Francuskoj. I pored toga što nisu agresivni prema ljudima ne treba ga uznemiravati. Vrlo je zaštitnički nastrojen prema svom gnijezdu i ako se osjeća ugroženim može vas slijediti.

Ubod boli i može izazvati alergijsku reakciju.

Korištena naslovna fotografija podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Unported license.


Tagovi

Štetočina pčela Stršljen Azijski stršljen Vespa velutina nigrithorax Napada pčele Izgled stršljena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]