Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstvena istraživanja
  • 30.11.2023. 15:00

Bakterije šećera umjesto glifosata?

Zabrana upotrebe glifosata znanstvenike i tvrtke tjera da kreiraju alternative. Na čemu se radi?

Foto: Depositphoto/dobrovizcki
  • 543
  • 69
  • 0

Glifosat je najčešće korišteni herbicid u svijetu, a sve više se traže tvari koje mogu biti ekološka zamjena. Agrarheute piše da bi to mogaobiti 7dSH ili deoksi-sedoheptuloza, što je zapravo prirodni šećer koji proizvodi bakterija Synechococcus elongatus. Njegova prednost je što do sada nije pokazao nikakve ekotoksikološke nuspojave (onečišćenje okoliša, op.ur.), ali sprječava ključni enzim, analogan glifosatu.

Sredstvo koje obećava

Znanstvenici tvrde sa se 7dSh može koristiti kao herbicid u nastajanju. Još uvijek nisu uspjeli razviti efikasnu formulaciju za 7dSh čija je molekula za sada u zemljištu vrlo pokretna i kratkotrajna. Cilj je je stvoriti formulaciju za tekuće tretiranje ili granule.

Pravi izazov je da se šećer kontrolirano otpušta tijekom vremena kako bi koncentracija u tlu bila iznad granične vrijednosti i efikasna. Kreirali su prve biorazgradive kapsule napravljene od poliestera te tvrde da obećavaju uspjeh. Istražuju se i drugi materijali i metode kapsuliranja šećera, kao i primjena prskanjem.

Novi herbicidi

Osim ove alternative, na razvoju nasljednika glifosata radi i Bayer Crop Science. Novi laboratorijski herbicid se trenutno testira u poljskim pokusima. Frank Terhorst, voditelj odjela za strategiju i održivost i član izvršnog odbora odjela za zaštitu bilja, kaže da bi uskoro trebali predati prvu prijavu za odobrenje, a na tržištu bi se mogao naći 2028. godine.

Kompanija želi na tržište staviti još jedan novi herbicid s potpuno novim mehanizmom djelovanja. Aktivan sastojak cinmetilin u herbicidu Luximo je već na tržištu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a prijavljen je i u Njemačkoj.


Tagovi

Ekološki herbicid 7dSH herbicid Glifosat Prirodni herbicid Synechococcus elongatus Hrebicid


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.