Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glufosinat amonij
  • 12.07.2024. 18:00

BASF zatvara tvornice u Njemačkoj - prestaju s proizvodnjom glufosinat amonija

Više je razloga zbog kojega BASF prestaje s proizvodnjom jednog od najčešće korištenog sastojka u herbicidima širokog spektra

Foto: Shutterstock/pryzmat
  • 541
  • 53
  • 0

Kemijski div BASF do kraja 2024. u pogonima Knapsack i Frankfurt prestaje s proizvodnjom glufosinat amonija (GA), aktivnog sastojka herbicida.

Koji su razlozi? 

Na proizvodnju GA u BASF-u sve više utječe velika konkurencija proizvođača generičkih proizvoda, alternativne tehnologije te visoki troškovi energije i sirovina, stoji u priopćenju. Navode da iako su postigli uštede u oba pogona, i dalje nisu profitabilni. Stoga preusmjeravaju svoju proizvodnu mrežu, a ovaj aktivni sastojak će u budućnosti kupovati od drugih dobavljača. 

"Na taj način tvrtka osigurava svoju dugoročnu konkurentnost i profitabilnost na GA tržištu.", pojašnjavaju u priopćenju. 

Prije nešto više od mjesec otkrili su kako planiraju smanjiti proizvodnju u Njemačkoj i preseliti je u Kinu. 

Njemački kemijski div BASF proizvodnju seli u Kinu?

"Jako nam je žao što moramo zaustaviti proizvodnju na dvije lokacije unatoč visokoj razini predanosti naših zaposlenika u proteklih nekoliko godina", rekao je Michael Heinz, član Upravnog odbora BASF-a. 

GA rješenja nove generacije

"Nastavit ćemo isporučivati glufosinat amonij svjetske klase našim klijentima. Međutim, istovremeno smo usredotočeni na razvoj GA rješenja nove generacije koja postižu isti učinak uz znatno niže stope primjene, što koristi poljoprivrednicima u Sjevernoj i Južnoj Americi te Aziji", naglasio je. 

Aktivni sastojak glufosinat amonij jedan je od najčešće korištenih u herbicidima širokog spektra i suzbija korove u raznim usjevima diljem svijeta.

Poručuju da će svih 300 radnih mjesta zadržati do kraja 2025., a zatim će taj broj smanjivati u koordinaciji sa sindikatom. 


Tagovi

BASF Glufosinat amonij Herbicid Aktivni sastojak Kemijski div Prestanak proizvodnje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.