Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Roundup
  • 21.11.2023. 15:00

Bayer mora platiti 1,56 milijardi dolara odštete zbog Roundup herbicida

Bayer, njemačka kemijska i farmaceutska tvrtka će se žaliti na ovakvu presudu. Navode da su desetljeća istraživanja pokazala da su Roundup i njegov aktivni sastojak, glifosat, sigurni za ljudsku upotrebu.

Foto: Depositphotos/Pixavril
  • 805
  • 115
  • 1

Bayer mora isplatiti 1,56 milijardi dolara četirima podnositeljima tužbe koji tvrde da je herbicid Roundup uzrokovao zdravstvene probleme uključujući i karcinom, odlučila je porota u Missouriju. Presuda je ovo, piše Reuters, zbog koje bi mogao narasti pritisak ulagača na tvrtku da promijeni svoju pravnu strategiju.

Neodgovornost, greške i propusti?

Prema dokumentima sa suda, porota je zaključila da je Bayerov Monsanto kriv zbog neodgovornosti, grešaka u proizvodnji i propusta da upozore na potencijalne opasnosti korištenja herbicida Roundup. 

Valorie Gunther iz New Yorka, Jimmy Draeger iz Missourija i Daniel Anderson iz Kalifornije dobili su po 61,1 milijun dolara odštete i po 500 milijuna dolara tzv. kaznene odštete. Svima je dijagnosticiran Non-Hodgkinov limfom za koji tvrde da je uzrokovan korištenjem navedenog herbicida na njihovim obiteljskim imanjima. Četvrta osoba, Brenda Draeger dobila je 100.000 dolara zbog štete koju je navodno pretrpjela zbog muževljeve bolesti.

Žalit će se na presudu

Bayer, njemačka kemijska i farmaceutska tvrtka navodi da su desetljeća istraživanja pokazala da su Roundup i njegov aktivni sastojak, glifosat, sigurni za ljudsku upotrebu.

Odvjetnik Bart Rankin koji je zastupao podnositelje tužbe u ovom slučaju, priopćio je da je ova pobjeda prva od mnogih. 

No, iz Bayera su priopćili kako će se žaliti na ovu odluku. 

Ova je presuda, četvrti u nizu sudskih gubitaka za ovu kompaniju. Ranije ovaj mjesec, Union Investment, jedan od deset najvažnijih Bayerovih dioničara, pozvao je tvrtku da razmotri svoju pravnu strategiju te da se više angažira oko postizanja nagodbi.

Prošli je tjedan Europska komisija na deset godina produljila dozvolu za uporabu glifosata, najčešće korištenog herbicida u svijetu. 

Hrvatska je glasala protiv odobrenja dozvole glifosatu - koliko je strah od pesticida opravdan?

Protiv Bayera je podneseno oko 165.000 tužbi zbog negativnog utjecaja na zdravlje, a koje je navodno uzrokovano Roundupom. U vlasništvu tog herbicida je od 2018. godine, kada je kupila agrokemijsku tvrtku Monsanto za 63 milijarde dolara.

U 2020. isplatila je većinu tada neriješenih slučajeva koji su se ticali Monsanta, u iznosu do 10,9 milijardi dolara. Oko 50.000 zahtjeva i dalje je na čekanju.


Tagovi

Bayer Roundup Odšteta Glifosat Non-Hodgkinov limfom Herbicid


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.