Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana rada
  • 07.08.2023. 13:30

Benzinske stanice postale i pekare? Poduzetnici jasni - zabrana rada nedjeljom mora se ukinuti

Zbog kaosa u protekla dva dana zbog zabrane rada nedjeljom, nakon Udruge Glas poduzetnika, ustavnu tužbu podiže i Hrvatska udruga poslodavaca.

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL (ilustracija)
  • 803
  • 76
  • 0

"Država u kojoj je INA postala pekara, suvenirnica i cvjećara Kaufland, a istovremeno se pekarima, suvenirnicama, malim trgovinama i cvjećarima zabranjuje rad, jasno pokazuje prezir spram malog poduzetništva i tendenciju uništavanja istog", napisao je na Facebook stranici Udruge Glas poduzetnika, njihov predsjednik Hrvoje Bujas reagirajući time na protekla dva neradna dana koja su, malo je reći, izazvala kaos.

Subota je bila neradna zbog Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, a nedjelja zbog Vladina zakona o zabrani rada što je iznjedrilo nestvarne prizore s benzinskih stanica na koje se išlo po kruh (!) i rijetkih trgovina koje su ovu nedjelju iskoristile kao jednu od 16 dozvoljenih godišnje. 

"Protiv tih i takovih nebuloznih, diskriminatornih i štetnih zakona se treba jasno boriti i izboriti, na bilo koji način. UGP je startao s Ustavnom tužbom, tražimo ostavku resornog ministra Filipovića, no nećemo na tome stati. Tek smo počeli", stoji dalje u objavi. 

Navodi da Vlada koja radi ovako loše poteze ili će ih promijeniti ili će otići.

"I dok naši političari idu od skupa do skupa (preskačući kolone), časte se na nas račun, a istovremeno je vijest da se netko s nekim rukovao, nama se zabranjuje rad, nastavlja se s nebuloznim nametima, a pravosuđe je u kolapsu… Dosta je gospodo, mi vas plaćamo, ili dajte rezultat, ili prepustite mjesto drugima", napisao je uz dodatak da mu je drago da je i Hrvatska udruga poslodavaca također podnijela Ustavnu tužbu te pitao što čekaju HGK i HOK. "Pošto obraz?", zaključio je. 

Krut i diskriminatoran zakon 

HUP, naime, finalizira prijedlog kojim će tražiti ocjenu ustavnosti zakona jer ističu da je zakon krut i diskriminatoran jer predviđa dosta izuzetaka, čime se stvara neravnopravnost na tržištu

Podsjetimo, odredbe o radu nedjeljom ne primjenjuju se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu. 

Je li zabrana utjecala i na vaše poslovanje te kakvo je vaše mišljenje o njoj? Recite nam u komentaru ispod teksta 

No, mesnice, ribarnice i cvjećarnice kao trgovine nisu izuzete i nezadovoljstvo se, posebice jer smo u jeku turističke sezone, sve češće može čuti u komentarima.


Tagovi

Zakon o trgovini Zabrana rada nedjeljom Kaos INA pekara UGP HUP Hrvoje Bujas


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB