Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro Arca 2024
  • 23.01.2024. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Bez inovacija nema ni razvoja poljoprivrede, u Osijeku potpisan sporazum o suradnji

Jedna od bitnih misijskih uloga Sveučilišta je transfer znanja i tehnologija iz akademske zajednice u gospodarstvo, u proizvodnju, poručio je prof.dr.sc. Vlado Guberac, rektor osječkog Sveučilišta na potpisivanju Sporazuma s Hrvatskom zajednicom inovatora

Foto: Vedran Stapić
  • 1.662
  • 96
  • 0

Rektoratom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku danas je dominirala tema inovacija u poljoprivredi. Bio je to povod za potpisivanje Sporazuma između Hrvatske zajednice inovatora i Sveučilišta te suorganizatorstva Grada Osijeka na organizaciji međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi AgroArca 2024 koji će u Osijeku biti održan sredinom svibnja ove godine.

Radi se o 15. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji.

Inovacije i poljoprivreda više ne idu odvojeno? 

"Jedna od bitnih misijskih uloga Sveučilišta je transfer znanja i tehnologija iz akademske zajednice u gospodarstvo, u proizvodnju. Iako, mi to u Osijeku godinama radimo", rekao je prof.dr.sc. Vlado Guberac, rektor osječkog Sveučilšta, te dodao kako njihove sastavnice, fakulteti preko trgovačkog društva Tera Tehnopolis na tome trajno rade.

"Treba dati priliku gospodarstvenicima da vide što to akademska zajednica radi, da to nije samo edukativni proces, nego da je to znanstveno-istraživački rad koji mora biti primjenjiv s rezultatima u proizvodnji, a ne biti svrha sam sebi", dodao je.

scd
Potpisan Sporazum o održavanju AgroArca 2024

"Ovo je jedan sporazum u nizu kojeg potpisujemo sa svim sveučilištima u Hrvatskoj jer ono što već skoro 20 godina promoviramo jest da nema razvoja hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini bez suradnje akademske zajednice i gospodarskog resora", izjavio je prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora osvrnuvši se na to kako Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo objavljuje na godišnjoj razini globalni indeks inovacija gdje naša zemlja svake godine padne za jedno mjesto.

U Europi na zadnjem mjestu po globalnom indeksu inovacija

Nažalost, ističe, sada smo već na 44. mjestu na svjetskoj rang listi, a u Europi smo zadnji. Ono što još više brine je, kada je u pitanju suradnja kao jedan od pokazatelja na temelju kojih se rade te procjene, suradnja akademske zajednice i gospodarstva, tu smo na 113. mjestu od 132 zemlje.

"Ono što mi želimo sada je da unaprijedimo tu suradnju i podignemo Hrvatsku sa 113. mjesta na što više i vratimo da resor znanosti i visokog obrazovanja ima vlastito ministarstvo", napomenuo je Šimpraga.

Prodekanica Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek prof.dr.sc. Brigita Popović naglasila je kako sajmom očekuju dinamiku i živost u gradu te da svi koji su upoznati s AgroArcom znaju da je to značajan događaj koji privuče mnoštvo ljudi te gdje cijeli prostor u kojem se to događa bude izrazito dinamičan i zanimljiv.

Do kraja godine natječaj vezan za primijenjena istraživanja?

"Ako govorimo o digitalizaciji poljoprivredne proizvodnje, onda ovaj sajam sve to skupa zaokružuje u nekom finalnom proizvodu", rekla je, kao i to da, na iznenađenje mnogih mali obrtnici imaju fenomenalna rješenja. Ono što najčešće bude problem što za ta rješenja nema sluha u smislu financiranja. Oni imaju patente, imaju know-how. To je do sada teško bilo realizirati kroz projekte jer su oni bili usmjereni na znanstvenu zajednicu, no danas se to potpuno promijenilo.

fedc
Prodekanica FAZOS-a prof.dr.sc. Brigita Popović

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuo je kako kroz Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike nastavljaju s natječajima kao što je bila Mjera 16, osnivanje i djelovanje operativnih skupina - te da očekuju da će do kraja godiine imati takav javni poziv iz ovog programskog razdoblja.

"Isto tako se nadamo da će se znanstvena zajednica i prijenosnici znanja kao što su mediji i privatni i javni savjetnici prijaviti te da ćemo imati još više operativnih skupina nakon prvog perioda u kojem, moram to reći, nismo imali dovoljno projekata", rekao je.

Mirko Vukoja student je koji već dvije godine sudjeluje na ovom sajmu inovacija: "Tko nije inovativan, slabo će biti prepoznat na tržištu, i to je jedna od glavnih karakteristika koju proizvođač odnosno ponuđač mora imati. Treba pratiti trendove proizvodnje", zaključio je. 


Fotoprilog


Tagovi

15. Agro arca Osijek Međunarodni sajam inovacija Potpisan Sporazum Sveučilište u Osijeku Hrvatska zajednica inovatora Vlado Guberac Miljenko Šimpraga Brigita Popović Zdravko Tušek Mirko Vukoja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner