Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komarci
  • 06.07.2024. 16:00

Bi li nam bilo bolje bez komaraca?

Iako će mnogi na prvu reći "da", bolje je da malo o toj temi razmislimo. Odgovor na ovo pitanje nije baš tako jednostavan.

Foto: Depositphotos/Iitakdalee
  • 74
  • 0
  • 0

Komarci su maleni leteći kukci čije se ženke hrane krvlju. Ljude i životinje, dakle, smetaju svojim ubodima koji uzrokuju svrbež i ponekad mogu biti bolni. Također, odavno je poznato, mogu prenositi zarazne bolesti kao što su malarija, žuta groznica i virus zika.

Bi li nam bilo bolje bez njih?

Iako će mnogi na prvu reći "da", bolje je da malo o toj temi razmislimo i raspravimo. Odgovor na ovo pitanje nije baš tako jednostavan. S jedne strane, njihov nestanak značio bi nešto pozitivno - manje nelagode, bezbrižnije šetnje prirodom, mnogo manje bolesti i smrti.

S druge strane pak, značio bi i negativne posljedice za ekosustav. Komarci su naime dio prehrambenog lanca mnogih životinja, uključujući ptice, šišmiše i ribe. Nestanak bi mogao dovesti do pada te populacije životinjskog svijeta.

Više od 3.500 vrsta komaraca

Osim toga, ovi (dosadni) kukci kao i neki drugi insekti igraju ulogu u recikliranju hranjivih tvari. 

Također je važno napomenuti da postoji više od 3.500 vrsta komaraca, a sve ne prenose bolesti ili ljudima uzrokuju neugodnosti. Neke mogu čak biti i korisne za okoliš kao oprašivači.

Postoji uostalom niz različitih načina za kontrolu njihove brojnosti, uključujući puštanje u prirodu sterilnih koji ne mogu stvarati potomstvo do pesticida i repelenata. 

Nije rijetkost da vlasnici svoje blago od komaraca štite zaštitnim mrežama (Foto: Depositphotos/xuanhuongho)

Umjesto da razmišljamo kako ih uništiti jer su neugodni i bodu nas, važno je odabrati metode kontrole koje su učinkovite i sigurne za ljude, ali i za okoliš.

Negativni utjecaji:

  • Bolesti: Komarci su prijenosnici brojnih bolesti, uključujući malariju, žutu groznicu, dengue, chikungunya virus i zapadno-nilsku groznicu. Ove bolesti mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa čak i smrti.
  • Svrbež i iritacija: Ubodi su neugodni i mogu izazvati svrbež, oticanje i crvenilo. U nekim slučajevima, mogu dovesti i do težih alergijskih reakcija.
  • Ometanje odmora i aktivnosti: Mogu ometati vanjske aktivnosti, kao što su pješačenje, kampiranje i piknik. Također mogu otežati spavanje, pogotovo ako uđu u kuću i ako ste osjetljivi na njihove ubode.

Pozitivni utjecaji:

  • Hrana za druge životinje: Izvor su hrane za mnoge životinje, uključujući ptice, šišmiše, ribe i žabe. Njihovo nestajanje moglo bi negativno utjecati na populacije ovih životinja.
  • Oprašivanje: Neki su oprašivači i igraju ulogu u oprašivanju biljaka. Njihovo nestajanje moglo bi imati negativan utjecaj na reprodukciju nekih biljnih vrsta.
  • Razgradnja organskih tvari: Ličinke komaraca se hrane organskim tvarima u vodi, što pomaže u razgradnji otpada i održavanju zdravih vodnih ekosustava.

Riječ "komarac" na nekim svjetskim jezicima: engleski: mosquito, francuski: moustique, njemački: Mücke, španjolski: mosquito, talijanski: zanzara, portugalski: mosquito, ruski: комар (komar), ukrajinski: комар (komar), japanski: 蚊 (ka), kineski: 蚊子 (wénzǐ), arapski: بعوضة (ba‘ūḍah), hebrejski: יתוש (yattush), hindi: मच्छर (machchar), svahili: mbu. 


Tagovi

Komarci Negativni uztjecaj Pozitivan utjecaj Oprašivači Hrana za druge Ekosustav


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.