Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Claas prezentacija
  • 07.07.2024. 12:00
  • Bad Saulgau, Njemačka

Bili smo na prezentaciji novih modela Claas-ovih strojeva u Njemačkoj

Predstavljeni su novi modeli Claasovih kosilica, rastresača, balirki i omotača bala. Evo što smo vidjeli.

Foto: Maja Celing Celić
  • 71
  • 0
  • 0

Njemačka savezna država Baden-Württemberg, smještena u jugozapadnom dijelu te zemlje prostire se na 35.000 m2 od čega gotovo 50 posto pokriva poljoprivredno, a 39% šumsko zemljište. Od poljoprivrednih površina, (1,4 milijuna ha u 2016., op.ur.), gotovo 58% su oranice i 38% trajni travnjaci.

Na jugoistoku se smjestio živopisni gradić Bad Saulgau u kojem se nalazi tvornica Claas-a, svjetski poznatog proizvođača poljoprivrednih strojeva. Ovo je jedan od dva njemačka pogona u kojem se razvijaju, testiraju i proizvode strojevi i priključci za žetvu usjeva namijenjenih stočnoj hrani. S ove proizvodne lokacije dolazi i poznati kombajn Jaguar. 

Živopisan gradić

S više od 50 agrarnih novinara iz Danske, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Slovenije i Hrvatske, Agroklub je posjetio Claas-ovu tvornicu u Bad Saulgau, obišli smo sve pogone, saznali planove ovoga brenda, upoznali se s novim modelima strojeva te prisustvovali njihovoj prezentaciji u radu na polju. 

Treba napomenuti da je u ovom dijelu Njemačke, tisuću kilometara zapadnijem od Osijeka i nešto sjevernijem, pšenica krajem lipnja tek dobivala žućkastu boju, kukuruz je većinom bio u fazi petog do sedmog lista, a travnjaci su tek tada košeni.

Novi Disco modeli 

Velike Disco kosilice Claas proizvodi već 25 godina i upravo je ta obljetnica bila povod za predstavljanje novih modela kosilica, rastresača i balirki, a koje je održano na farmi Dreher gdje su Claas-ovi stručnjaci, ali i stručnjakinje detaljno opisali svaki od izloženih strojeva. 

Naime, Claas je ovoga ljeta svoju ponudu proširio s dva modela radne širine od 9,10 metara pa sada nudi velike kosilice u četiri klase od 180 do više od 400 konjskih snaga.

Model Disco 9300 Direct Swather s inovativnom tehnologijom puža, umjesto pokretnih traka, pruža mogućnost grupiranja otkosa ili širokog odlaganja, čak i kada se kosi bez kondicioniranja. Stručnjaci ističu da je prikladan za sve usjeve i sve uvjete – od visokoprinosne zelene raži za proizvodnju biomase do košnje nježne lucerne ili kasnosezonskih košnji niskih travnjaka budući da tada odsutnost kondicionera sprječava prebrzo venuće usjeva. 

Agrarni novinari bili su vrlo zainteresirani

Izostavljanjem kondicionera ova velika kosilica može raditi s traktorima od 180 KS što ju čini vrlo učinkovitom. 

Saznali smo i da konusni Claas puž, koji se nalazi paralelno i blizu diskova za košnju, osigurava ravnomjerno i pouzdano skupljanje usjeva čak i u slučaju neravnomjernog rasta. Konusni dizajn usmjerava dovod prema srednjem dijelu, jer veći promjer puža može transportirati više biljaka. Rezna oštrica i noževi smješteni na izlazu iz svrdla sprječavaju nakupljanje otkosa. 

Standardni ovjes kosilice Active Float može se prilagoditi uvjetima žetve tijekom košnje putem ISOBUS-a. Rad s najnižim pritiskom na tlo osigurava košnju pogodnu za krmu, travu i ekonomičnu potrošnju goriva. Početni rezultati pokazuju da potrošnja goriva može biti do 40 posto niža od slične opreme s klima uređajem. 

Disco 9300 C Auto Swather sa zupcima i poprečnim transportnim trakama namijenjen je svim usjevima. Čuli smo kako zahtijeva veću snagu, ali i da jamči pouzdan protok usjeva, čak i pod zahtjevnim uvjetima. Osim toga, poprečne transportne trake s kontrolom brzine proizvode posebno prozračan, ujednačen otkos što rezultira većom propusnošću uz manju potrebu za snagom. 

Integrirani kondicioner omogućava značajno ubrzanje venuća čak i u usjevima gustog sklopa i s kratkim razdobljima lijepog vremena – što ga čini važnim faktorom u samoj žetvi gdje se zahtijeva vrhunska kvaliteta krme. 

Strojevi su prezentirani i na polju

Max Cut sustav tračnica za košnju za brzu izmjenu noževa i Active Float ovjes daju izvanredne performanse rezanja, čistu krmu, maksimalnu zaštitu travnjaka i veliki kapacitet na samo 850 PTO brzine. Saznali smo kako su mjerenja Tehnološkog sveučilišta Kiel potvrdila prosječnu uštedu goriva od 22 posto. Kod veće košnje to znači uštedu od 6-7 litara po sat

Novi Volto rastresač

Uz kosilice prezentiran je i novi Volto rastresač širine od 13,0 i 15,10 metara, inovativnog dizajna okvira. Riječ je o četiri nova modela visokih performansi. 

Vrlo je praktičan pa se tako primjerice, Volto 1300T/TS i Volot 1500 T/TS mogu sklopiti na širinu manju od 3 metra za manje od minute. Također, ove su verzije opremljene jedinstvneom samohodnom šasijom što omogućuje izvođenje zahtjevnih manevara bez podizanja rotora. 

Novi kocept okvira i podvozja osigurava optimalno praćenje stanja na tlu i njegovu zaštitu. 

Multifunkcionalni XXL podvozni kotači poboljšavaju rad rotora, što doprinosi učinkovitom podizanju i ravnomjernoj raspodjeli usjeva. Jači permalink pogon (sustav trajnog pogona koji omogućava stalnu vezu između motora i pogonskih kotača, op.ur)  je potpuno redizajniran kako bi se povećala izdržljivost i pouzdanost. Karakterizira ga precizan rad i u teškim terenskim uvjetima. 

Volto rastresač

Balirka i omotač za bale

Predstavljena je i nova kobminacija balirke i omotača za bale Rollant 630 RC Uniwrap. Omotač je već desetljećima poznat kao pouzdan i izdržljiv, a novi model nudi bolje performase, veću udobnost za vozača i niže operativne troškove dok su pognoske komponente dobile još robusniji dizajn. 

Nova generacija balirki, CLAAS Multiflow s radnom širinom od 2,10 m, dodatno smanjuje gubitak usjeva i osigurava ravnomjerniji protok materijala u omotač u kojem je Roto cut sustav za rezanje koji može napraviti do 13.800 rezova u minuti kroz novi heder sa 17 noževa duljine razanja od 63 mm ili pak heder s 25 noževa duljine 44 mm. 

Pogonski lanci su znatno ojačani, a zajedno s većim zupčanicima smanjuju trošenje. Vodilice s obje strane kotačića zatezača također smanjuju trošenje sprječavajući klizanje ili pomicanje lanca. 

Balirku je predstavila Claasova stručnjakinja

Veličina spremnika ulja za podmazivanje lanca povećana je na 7,2 litre, što osigurava dovoljnu zalihu za sve uvjete rada uz dug vijek trajanja. Budući da sustav za podmazivanje opskrbljuje svaki lanac točno potrebnom količinom, ulje se ne troši uzalud. Time se štiti okoliš i jamči učinkovit rad - do 14 sati bez ponovnog punjenja, pojašnjavaju u Claas-u. 

Komora za bale 1,25 x 1,20 m koristi 16 čeličnih cilindara nove generacije s rebrastim profilom. Debljina pogonskih osovina povećana je na 55 mm u područjima s velikim opterećenjem. To omogućuje veću gustoću i težinu bale, a njezin promjer može se podesiti između 1,25 i 1,35 m.

Rollant 630 RC Uniwrap omotava bale mrežom ili folijom, čime se postiže maksimalna praktičnost. Folija pruža optimalnu zaštitu balama silaže i pojednostavljuje zbrinjavanje otpada jer nije potrebno odvajati konopac i mrežu.

Omotava bale mrežom ili folijom

Radi brzinom do 36 okretaja u minuti, što značajno ubrzava proces pakiranja. Može smotati šest slojeva filma s preklapanjem od 52% u samo 23 sekunde. Ispod vrata za održavanje ima dovoljno prostora za spremanje do 12 rezervnih rola filma, gdje su zaštićeni od prljavštine i vlage.

Fotografije s prezentacije na farmi i u polju pogledajte u galeriji ispod teksta. 

Više o tvornici u kojoj nastaju ovi poljoprivredni strojevi čitajte u idućem članku na Agroklubu. 


Fotoprilog


Tagovi

Claas Prezentacija na polju Claas kosilica Claas balirka Disco kosilica Volto rastresač Claas omotač Baliranje Bad Saulgau


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.