Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 20.10.2023. 18:00

Blago rastu cijene dvije žitarice, a padaju za uljanu repicu

Rasle su cijene pšenice i kukuruza. U Europi je pala cijena uljane repice, a u Americi rasla za soju

Foto: Depositphotos/Genrix20061
  • 5.533
  • 332
  • 1

Kraj ovog tjedna je obilježio blagi rast cijena pšenice i kukuruza i pad kod uljane repice.

Na američkom tržištu su cijene sojine sačme dovele do rasta kotacije soje, ali to nije utjecalo na europsko tržište uljarica.

Rast i u Europi i u Americi

Cijena pšenice za studenske ugovore je u petak u 12.30 h blago porasla na 240 eura/t, a za kukuruz na 206 eura/t. Pala je za uljanu repicu na 402,75 eura/t i sve više se odmiče od cijene soje u inozemstvu gdje je došlo do rasta.

Kotacija kukuruza na pariškoj burzi:

Porasla je cijena pšenice i na burzi CBoT-u (Chikago), što je potaknuto povećanom međunarodnom potražnjom. Za tonu je trebalo izdvojiti 206,26 eura, što je najviši iznos od sredine rujna. S 187,88 eura za tonu rast bilježi i kukuruz, ali i soja koja košta 456,80 eura/t.

Kotacija pšenice na pariškoj burzi

Nepogode u Južnoj Americi i Australiji

Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) je dalo novu prognozu za svjetsku žetvu pšenice u sezoni 2023/2024., a ona sada iznosi 785 milijuna tona, 2 milijuna tona više nego što je procijenjeno u rujnu. Procjena zaliha iznosi 263 milijuna tona, što je pad od 18 milijuna u odnosu na prethodnu godinu.

U Australiji se nakon padalina poboljšavaju izgledi za žetvu. Procijenjen je prinos na 26 milijuna tona, što je povećanje od prethodnog mjeseca. Usjevi u Argentini su pod djelovanjem suše, a 47 posto usjeva je u lošem stanju. Najviše su pogođene parcele gdje je zasijan kukuruz. Suša jako utječe na brazilsku proizvodnju, tempo sjetve, ali i transport na području Amazonije. Indija je povećala minimalnu cijenu pšenice.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Kada je riječ o svjetskoj proizvodnji kukuruza, IGC je snizio prognozu za tri milijuna tona u sezoni 2023/24. na 1.219 mil. t. Konačne zalihe za 2023/24. su šest mil. t manje nego u rujnu i iznose 283 mil. t. To je povećanje od 11 mil. t odnosu na 2022/23. sezonu.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice Međunarodno vijeće za žitarice IGC Tržište uljarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]