Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BMW pogon
  • 28.06.2023. 18:00

BMW tvornica ili plodno tlo?

U Bavarskoj je u tijeku rasprava oko najavljene izgradnje BMW-ove tvornice za sklapanje baterija za električne automobile na plodnom tlu regije Gäuboden

Foto: Depositphotos/huettenhoelscher
  • 444
  • 58
  • 0

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW širi svoje pogone. Kupili su velike površine u području gradova Strasskirchen i Irlbach u Bavarskoj gdje od 2024. planiraju graditi tvornicu za sklapanje baterija za električne automobile. 

Tamošnji ministar graditeljstva i prometa, Christian Bernreiter pozdravlja ovo ulaganje budući da će ondje dugoročno biti zaposleno gotovo 3.000 ljudi što posebno podržavaju mladi iz regije koji ondje vide svoju budućnost. 

Ugroženo 105 ha plodnog tla

No, zaštitnici prirode su zgroženi, a i mnogi poljoprivrednici upozoravaju zbog gubitka 105 hektara plodnog tla u regiji Gäuboden koja pokriva oko 15 km južno od rijeke Dunav i Bavarske šume. 

Nedavno se o ovoj temi raspravljalo u emisiji "Jetzt red i" na BR24 gdje je rečeno kako se svaki dan u ovoj saveznoj državi oko 11 hektara poljoprivrednog zemljišta pretvara u građevinsko zbog čega se lice Bavarske uvelike mijenja. 

Zelena oporba traži zakonsko ograničenje korištenja na najviše 5 ha. 

Ne možete jesti beton

Poljoprivrednik Hans Ringlstetter čija obiteljska farma datira od davne 1650. godine se nada da će obradivo zemljište oko Straßkirchena biti očuvano. "Ne možete jesti beton", poručio je dodajući da će hrana biti potrebna i budućim generacijama te da su regionalni proizvodi jako važni u kriznim vremenima. 

Osim toga, građani se boje kako će buduće postrojenje povećati promet te da za kamionski treba ograničiti tonažu. 

Pokrenuli peticiju protiv izgradnje 

Zbog svega ovoga su pokrenuli inicijativu "Liveable Gäuboden" (pogodan za stanovanje, grad po mjeri čovjeka, op.a.) te peticiju protiv izgradnje BMW-ove tvornice. 

Nadaju se referendumu do kraja rujna na temelju koje će se odlučiti hoće li ovaj automobilski gigant graditi postrojenja ili ne. 


Tagovi

BMW Automobilski gigant Bavarska BMW tvornica Plodno tlo Poljoprivredno zemljište Automobilska industrija Peticija Građanska inicijativa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.